Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Ενεργοποιείται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Στους δρόμους το ΣΔΟΕ


Επαναφέρονται στο ΣΔΟΕ οι αρμοδιότητες των προληπτικών ελέγχων και ξαναβγαίνει στους δρόμους για να ελέγχει την έκδοση παραστατικών.
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας των μειωμένων εσόδων κατά τον πρώτο μήνα του 2015. Ο συναγερμός αφορά την ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο είχε «παγώσει» τους φορολογικούς ελέγχους.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον στόχο (σ.σ. 4,5 δισ. ευρώ είναι η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο) και πλέον καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε τον τρέχοντα μήνα να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Ιανουάριο οι αποκλίσεις από τον στόχο που έχει τεθεί προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι απώλειες φορολογικών εσόδων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ από το 2014, το δημοσιονομικό κενό στο σκέλος των εσόδων φθάνει στο ποσό των 2,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, είχε ευρεία σύσκεψη με τους προϊσταμένους των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων, καθώς και με στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας, όπου αναλύθηκαν οι στόχοι για τους ελέγχους του 2015 και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν μεν τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφορούσε τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν φέτος, καθώς και την ενίσχυση των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων, δηλαδή του κέντρου ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και του κέντρου ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων.

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων ενημέρωσαν την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη για τις δράσεις και τα αποτελέσματα των ελέγχων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι λίστες και τα εμβάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αλλαγή που σχεδιάζει η νέα υπουργός είναι η «επιστροφή» στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων. Ουσιαστικά, το ΣΔΟΕ θα ξαναβγεί στους δρόμους για να ελέγχει τις αγορές και αν εκδίδονται τα φορολογικά παραστατικά. Ο λόγος που η νέα πολιτική ηγεσία φαίνεται να καταλήγει σε αυτήν την απόφαση οφείλεται στην πτώση των εσόδων του ΦΠΑ.

Ilovemetsovo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου