Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Είχαμε μια οριζόντια συζήτηση για πολλά θέματα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε μια αποτελεσματική περιβαλλοντική, χωροταξική και ενεργειακή πολιτική είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Και τα δυο Υπουργεία πρέπει εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν χέρι – χέρι και πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι υπάρχει συναντίληψη.
Μιλήσαμε για τα θέματα του ΕΣΠΑ, της παρούσας και της επόμενης περιόδου. Στην παρούσα περίοδο με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι από την πλευρά του Υπουργείου ΠΕΚΑ γίνονται μια σειρά από κινήσεις για την απένταξη κάποιων έργων που δεν είναι ώριμα και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ενταγμένα. Αλλά την ίδια στιγμή, διαπιστώσαμε ότι τα έργα αυτά μπορούν να ενταχθούν, αμέσως κιόλας, στο επόμενο ΕΣΠΑ το οποίο θα ξεκινήσει από του χρόνου και άρα δεν υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος για όσους αφορούν τα συγκεκριμένα αυτά έργα.
Μιλήσαμε για το κομβικό θέμα των αδειοδοτήσεων. Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει εδώ και καιρό συνεργασία με μια ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι στις προτεραιότητές μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, με ένα τρόπο δραστικό. Το χρωστάμε όχι απλά στις επιχειρήσεις, στην ελληνική οικονομία, για να γίνουμε πράγματι μια οικονομία φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Από την πλευρά μας λοιπόν χωρίς να λογαριάσουμε το κόστος σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο πολιτικής για τις αδειοδοτήσεις και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κινείται προς την ίδια κατεύθυνση και θα κινηθούμε με ένα τρόπο παράλληλο και σε συνεργασία.
Επίσης, συζητήσαμε το ζήτημα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και συμφωνήσαμε να κάνουμε αμέσως κιόλας μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τους δυο Γενικούς Γραμματείς, τον κ. Γιαννούση από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον κ. Μαθιουδάκη από την πλευρά του Υπουργείου ΠΕΚΑ, έτσι ώστε να δούμε πως είναι δυνατό στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» να πέσουν αμέσως λεφτά στην αγορά.
Συμβαίνει αυτό ως ένα βαθμό και τώρα, αλλά μας ενδιαφέρει να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι χρήσιμο για τα νοικοκυριά, είναι σημαντικό για την ενεργειακή εξοικονόμηση, είναι πολύ σπουδαίο για τον κατασκευαστικό κλάδο, ιδιαίτερα τώρα την ώρα της κρίσης.
Και τέλος συζητήσαμε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Είδαμε ότι προχωρεί το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ με πρωτοβουλία του Υπουργείου ΠΕΚΑ για τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.
Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Θα υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Συμφωνήσαμε όμως για να περιορίσουμε το κόστος για τον φορολογούμενο και για να προχωρήσουμε αν θέλετε με τον καλύτερο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να μελετήσουμε από κοινού πως μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και γιατί τα έργα ΣΔΙΤ προχωρούν ταχύτερα και γιατί από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το πλαίσιο είναι περισσότερο κατάλληλο. Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε κυριολεκτικά από αύριο προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηδάκη. Το πρώτο ζήτημα που κατά τη γνώμη μας έχει μια μεγάλη σημασία είναι να καταφέρουμε το περιβάλλον για πρώτη φορά να το κάνουμε ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα και όχι μια διαδικασία η οποία μέχρι τώρα λειτουργούσε αντιαναπτυξιακά.
Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε προκειμένου να κάνουμε πράξη αυτό που εμείς ονομάζουμε «περιβαλλοντική αδειοδοτική μεταρρύθμιση». Στην πραγματικότητα δηλαδή να προσαρμοστούμε στις καλύτερες εμπειρίες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, να μπορούν να προχωρούν την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση με τον δυνατό τρόπο και με πλήρη διαφάνεια.
Στόχος είναι, για να ποσοτικοποιήσω την όλη διαδικασία, από τις 23.000 άδειες περιβαλλοντικές που έβγαιναν στη χώρα το 2011 να φτάσουμε σε λιγότερες από 2.000 – 3.000 σε αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες. Και ήδη είμαστε σε ένα στάδιο ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας. Σε αυτό, θα μας βοηθήσει και η εμπειρία της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και νομίζω ότι πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως ορατά στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ρίξει στην αγορά αύριο πάνω από 200 εκ. ευρώ, ουσιαστικά στον χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής μπορεί να δώσει ελπίδα, προοπτική, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε πάνω από 40.000 αιτήσεις οι οποίες είτε έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούνται, είτε περιμένουμε να χρηματοδοτηθούν από τις Τράπεζες με ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 600 εκ. Τα χρήματα αυτά, ενώνουμε τις δυνάμεις τα δυο Υπουργεία, προκειμένου να πέσουν άμεσα στην οικοδομή.
Το τρίτο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ένα μεγάλο θέμα που αποτελεί προτεραιότητα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιωτικού χώρου της πατρίδας μας και βεβαίως ένα μέρος αυτού είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ενώ το μεγάλο επίσης πρόγραμμα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.
Να θυμίσω ότι ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, είναι όμως η πρώτη φορά που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Πριν λίγο καιρό μετά από πρωτοβουλία και πολύ δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την ευθύνη του Υφυπουργού του κ. Παπαγεωργίου, η συγκεκριμένη σύνδεση εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος και πριν λίγο καιρό γνωρίζετε ότι υπέγραψα εγώ ως Υπουργός Περιβάλλοντος και συνεργασία με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό μου την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δις ευρώ.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο το οποίο εκτιμούμε ότι είναι της τάξης των 750 με 800 εκ. ευρώ, είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.
Είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Γι” αυτό συμφωνήσαμε εκτός από την ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικά και κοινοτικά), να διερευνήσουμε και όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.
Και θεωρούμε ότι υπάρχει σημαντικότατο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πολύ απλά το ίδιο το έργο εάν μειώσουμε ή μηδενίσουμε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από τις μηχανές που παράγουν τώρα ηλεκτρισμό και το δώσουμε στο καλώδιο, το ίδιο το καλώδιο μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Άρα μιλάμε για μια δράση και ένα έργο, που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε σχέση με την ίδια την Κρήτη αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Και βεβαίως να σημειώσω ότι στις αρχές Οκτωβρίου, την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο το οποίο έχει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ και ελπίζουμε, εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια από σήμερα να έχει γίνει πράξη, να έχει επιτέλους υλοποιηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Αποφασίσατε κάτι συγκεκριμένο προκειμένου να πέσουν άμεσα τα χρήματα αυτά στην αγορά και να ενισχυθεί η οικοδομή; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει το πρόγραμμα αυτό να πάει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν μας ενδιαφέρει απλά και μόνο να απορροφηθούν τα κονδύλια, που θα απορροφηθούν πράγματι μέχρι το τέλος του 2015 βάσει των προβλέψεων των Κοινοτικών Κανονισμών. Μας ενδιαφέρει να πέσει χρήμα στην αγορά τώρα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Όσο περισσότερο γίνεται. Και για τα νοικοκυριά και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Το χρειάζεται η οικονομία και γι’ αυτό είπαμε να γίνει μια Επιτροπή των δυο Υπουργείων, να δει πού ενδεχομένως υπάρχουν προβλήματα, με ποιους τρόπους μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα για να έχουμε ορατά αποτελέσματα τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με το κομμάτι της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, επειδή είναι ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ την Ελλάδα, πιστεύετε ότι μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι; Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι μεγαλεπήβολα τα σχέδια, ότι ενδεχομένως να χρειαστούμε περισσότερο καιρό απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζουμε. Και κατά πόσο μπορεί να βρεθεί ιδιώτης έτσι ώστε να γίνει με σύμπραξη ΣΔΙΤ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πάνω από 15 χρόνια συζητήσεων στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, που δε λέμε ότι απλώς μπήκε το νερό στο αυλάκι, λέμε ότι ήδη διασφαλίζονται οι πρώτες χρηματοδοτήσεις και έχουμε πια και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Να σας πω πολύ απλά ότι οι μελέτες για τη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και είναι πιθανό μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό. Έχουμε ήδη προεκτιμήσει το συνολικό κόστος του έργου, απομένει να διερευνήσουμε τις δυο εναλλακτικές οδεύσεις είτε προς την Πελοπόννησο είτε προς την Αττική όπου θα διασυνδέεται το καλώδιο, έχουν διασφαλιστεί και οι τραπεζικές αλλά και οι υπόλοιπες χρηματοδοτικές προϋποθέσεις του έργου, είναι πολύ σπουδαίο το ότι το ίδιο το έργο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών υπάρχει. Να σας θυμίσω επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το τρίτο κομμάτι του μεγάλου διευρωπαϊκού δικτύου που σχετίζεται με την κοινή ισραηλινο-κυπριακή και ελληνική επένδυση και ένα έργο το οποίο από τη στιγμή που εντάχθηκε στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.
Για παράδειγμα, έχει γύρω στο 40% μείωση του χρόνου αδειοδοτήσεων και βεβαίως μεγάλη επιλεξιμότητα να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές Τράπεζες. Άρα είναι η πρώτη φορά και αυτό μάλιστα το τονίσαμε, εγώ το τόνισα και στη σημερινή μου συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, που μετά από τόσα χρόνια από τα λόγια έχουμε περάσει στην πράξη με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Posted via DraftCraft app
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου