Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη 2013 βρεθήκαμε στο Μέτσοβο για την εκδήλωση Γεσιγνωσίας που διοργάνωσε ο Δήμος Μετσόβου. Με την ευκαιρία κάναμε κάποια γυρίσματα για το Food IQ και ένα βίντεο τη νέα μας εκπομπή Μαγειρικής Cook Out. Διαβάστε παρακάτω περισσότερα, χαζέψτε φωτογραφίες και δείτε βίντεο!
Από δελτίο τύπου:
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας Μετσόβου. Έγινε μια σύζευξη Ιταλικής και Μετσιβίτικης κουζίνας και μαγειρικής νοοτροπίας για να δημιουργηθεί ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ. Αν και ήταν η πρώτη διοργάνωση το event κύλισε υπέροχα, με κύριο παρουσιαστή τον Ευτύχη Μπλέτσα ο οποίος μαγείρεψε και μάγεψε μικρούς και μεγάλους. Χρησιμοποιώντας τοπικά αλλά και ιταλικά προιόντα ο Ευτύχης μαγείρεψε χυλοπίτες με μετσοβίτικο λουκάνικο, ομελέτα αλλά και κρέπες με μαρμελάδα και τριμμένο αμύγδαλο για τα παιδιά που δεν τον άφησαν λεπτό από τα μάτια τους. Τραγούδισε και παρουσίασε όλα τα περίπτερα έτσι ώστε όλοι να έχουν μια κεντρική εικόνα των περιπτέρων αλλά και των προϊόντων.
Οι γυναίκες του χωριού φορώντας τις τοπικές στολές τους έφτιαξαν παραδοσιακές πίτες και τις έψησαν δείχνοντάς μας τα μυστικά τους. H χορτόπιτα που έφτιαξαν ήταν πραγματικά από τις πιο γευστικές που έχουμε δοκιμάσει. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και αυτό είναι μια είδους επιβράβευση για την σκληρή δουλειά των διοργανωτών και τον συντελεστών όλης αυτής της εκδήλωσης.
Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195 κατοικους, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).
Το Μέτσοβο είναι ακόμα γνωστό για την παρασκευή δύο τυριών, με την ονομασία μετσοβόνε και μετσοβέλας.¨Ενα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού απασχολείται στις βιομηχανίες ξύλου και γάλακτος (γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα) καθώς και στις βιοτεχνίες ειδών λαϊκής τέχνης (υφαντά, ασημικά, ξυλόγλυπτα κ.α.). Επίσης φημίζεται για την παραγωγή κρασιού με πιο γνωστό παρασκευαστή τον αμπελώνα του κατωΐου της οικογενείας των Αβέρωφ.
[Πηγή: Wikipedia]
Μείναμε στο Hotel Egnatia και φάγαμε 2 φορές στο κουτούκι του Νικόλα που είναι από τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Μέτσοβο.
Αμάξι νοικιάσαμε από το RentACarInGreece.eu στην Θεσσαλονίκη. Πήραμε ένα TOYOTA Auris που μας πήγε και μας έφερε άνετα και με ασφάλεια.
Δες βίντεο που τραβήξαμε εκεί:
- Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Μέτσοβο με το αμάξι
- Βόλτα στο Μέτσοβο
- Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας Μετσόβου. Βόλτα στα περίπτερα
- Ο Ευτύχης Μπλέτσας στην σκηνή της γιορτής Γευσιγνωσίας Μετσόβου
- Μετσοβίτισες με παραδοσιακές ενδυμασίες φτιάχνουν χορτόπιτα με τον παραδοσιακό τρόπο!
- Επιστροφή με το αμάξι. Τέλεια διαδορμή στην Εγνατία οδό με άπειρα τούνελ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου