Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Θλιβερά τα στοιχεία για το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων

KATASTHMA KLEISTO LOYKETO
• Σε μια εποχή που οι περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν ρευστό με τα… κυάλια και ενώ την ίδια ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παρόν και το μέλλον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι απογοητευτικά!
Και πώς να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα, όταν η Κυβέρνηση,  τέλος  του  μηνός, θα πληρώσει τις συντάξεις του ΙΚΑ με… δανεικά από άλλους κωδικούς; Ας σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει ακόμη και το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» για να κλειδώσουν και τα νέα μέτρα, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 3 δισ. ευρώ, μπας και ολοκληρωθεί έτσι η αξιολόγηση!
Έκρηξη λουκέτων!
Με αυτή την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, δεν προκαλεί έκπληξη η ύφεση στην οποία έχει πέσει η αγορά.
Τα στοιχεία που επικαλείται η «Καθημερινή» σοκαριστικά, αφού το α’ τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε έκρηξη λουκέτων  σε ποσοστό 78,08%! Ας σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ έκαναν λόγο για 21.000 λουκέτα το α’ εξάμηνο του 2016!
Παρόμοια η εικόνα και στην Ήπειρο, η οποία παραμένει από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Πρέβεζας, στην οποία καταγράφηκαν 49 λουκέτα, μέσα σε 80 ημέρες!
Είναι ενδεικτικό, ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης πανελλαδικά οι διαγραφές επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που κλείνουν) είναι περισσότερες κατά 4.000 από αυτές που ανοίγουν, καθώς κάποιες δραστηριότητες σταματούν οριστικά, κάποιες άλλες μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες και άλλες εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως 22 Μαρτίου διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Μπορεί και περισσότερα!
Μάλιστα, τα πραγματικά λουκέτα δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά», χωρίς να το δηλώσουν, καθώς χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες.
Σύμφωνα με ειδικούς, σε αυτή την εικόνα έχει βάλει το «χεράκι» της και η καθυστέρηση της αξιολόγησης, καθώς πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν να περάσουν τα Χριστούγεννα για να δουν πως θα εξελιχθεί, κι από τη στιγμή που δεν βλέπουν «φως» άρχισαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.
Επιδρομή φόρων…
Κι ενώ έτσι και χειρότερα έχει διαμορφωθεί η εικόνα στην αγορά, νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ από το 2016 έως το 2018, φαίνεται πως θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση για να κλείσει  αξιολόγηση. Στο οικονομικό επιτελείο φέρονται να εξετάζουν:
- Νέα αύξηση στους ΕΦΚ των καυσίμων
- Εξίσωση του φόρου στο ντίζελ κίνησης με εκείνον της αμόλυβδης, που θα επιβαρύνει δραματικά το κόστος κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια
- Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και στους φόρους για την αγορά ΙΧ, κυρίως στα μικρού και μεσαίου κυβισμού, που γνώρισαν άνθηση τα τελευταία χρόνια.
Και φοροεπιδρομή…
- Στα κινητά τηλέφωνα, με αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας στους λογαριασμούς των καταναλωτών
- Στους χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης με επιβολή ειδικού τέλους.
- Αυξάνονται οι συντελεστές στην εισφορά αλληλεγγύης, που φέρνουν επιβαρύνσεις στα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ
- Μειώνεται το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, επιβαρύνοντας όσους έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ, ενώ
- Εξετάζονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με επιπλέον 200 εκατ.
- Παράλληλα, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 250 εκατ. ευρώ.
Συντάξεις με… δανεικά!
Στο μεταξύ, με ολιγοήμερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου στο ΙΚΑ. Με απόφασή του, ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου, η διάρκεια του οποίου θα είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στην απόφαση, τονίζεται ότι το δάνειο, αν και ολιγοήμερο, θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο που αντιστοιχεί με το λογαριασμό (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στον οποίο καταλήγουν τα αποθεματικά όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, είτε κύριας, είτε επικουρικής ασφάλισης.
Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου