Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

"Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ"

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ




Με το ετήσιο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα να διαμορφώνεται σε περίπου 74 δισ. ευρώ και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται να είναι 59 δις ευρώ από τα οποία τα νοικοκυριά πληρώνουν 8,7 δισ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος και ειδικές εισφορές, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η φορολογία στη Χώρα μας είναι επιεικώς ουτοπική. Αναλυτικά, από 8.516.953 φορολογούμενους δηλώνεται 73,93 δις € συνολικό εισόδημα, εκ των οποίων τα 32,08 δις € από μισθούς, τα 24,65 δις € από συντάξεις, τα 5,94 δις € από ακίνητα, τα 4,15 δις € από επενδύσεις, τα 4,82 δις € από επιχειρήσεις, τα 1,34 δις € από αγροτική δραστηριότητα και 769, 8 εκ. € από τόκους. Οι επιβαρύνσεις χτυπούν κυρίως τη μεσαία τάξη με εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ, χωρίς όμως να ελαφρύνουν από επιβαρύνσεις τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. 
Η ΕΣΕΕ έχει επανειλλημένως τονίσει τη δυσκολία των οικονομικών επιβαρύνσεων, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο παραίτησης της μεσαίας τάξης λόγω της υπερβολικής φορολόγησης. Η επέκταση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη, ώστε να πάψουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, που στηρίζουν ουσιαστικά όλο το κοινωνικό οικοδόμημα και που ο ακρωτηριασμός τους δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
Συνεπώς, την ώρα που συζητιέται περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις των υφιστάμενων υποχρεώσεων στη μεσαία τάξη και αδικιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η παρατεταμένη οικονομική ανέχεια οδηγεί στη κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, ενώ η οικονομική στασιμότητα οδηγεί σταδιακά σε αδιέξοδο τη πραγματική οικονομία. Αυτή η αλληλουχία υπονομεύει ακόμα περισσότερο την ευημερία των πολιτών, ενώ η φτωχοποίηση της κοινωνίας οδηγεί στην ανυπαρξία πόρων, αφού η μόνη πηγή νέου χρήματος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Σε μια κοινωνία με οικονομική και πολιτική σταθερότητα, η μεσαία τάξη είναι αυτή που μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας, να παράξει και να ενισχύσει τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας.
Οι αυξήσεις φόρων που σχεδιάζονται ελέω αξιολόγησης το πιθανότερο είναι να εξωθήσουν είτε στην παραοικονομία, είτε στην επιχειρηματική μετανάστευση της μεσαίας τάξης. Η ανάγκη για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, η σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τα φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης, η καθολική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η ρευστότητα στην υγιή επιχειρηματικότητα είναι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να αξιολογήσουν Κυβέρνηση και δανειστές.
Πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα μόνο 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές, ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις 3 συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας και γενικότερα λειτουργίας του κράτους, μοντέλο που προφανώς δεν είναι βιώσιμο, αλλά τι μπορεί να είναι βιώσιμο με 26% ανεργία και 23.000 επιχειρήσεις στα πρόθυρα οριστικού λουκέτου εντός του 2016;
Όσο για το αφορολόγητο όριο, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα το αφορολόγητο δεν είναι υψηλότερο σε απόλυτο μέγεθος. Ενδεικτικά στη Γερμανία το αφορολόγητο είναι 8.354 ευρώ, στην Αυστρία είναι 11.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αφορολόγητο είναι 9.545 ευρώ και φυσικά μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Επιπλέον σε πολλές χώρες, η έκπτωση φόρου εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση ή την ηλικία, καθώς σε πολλές χώρες τα παιδιά και η ηλικία άνω των 65 ή και 75 ετών είναι προϋπόθεση για την απόκτηση αυξημένης, έκπτωσης φόρου.
Η ΕΣΕΕ πίστευε ότι μετά την εξάντληση της μεσαίας τάξης και της φοροδοτικής της ικανότητας, θα είχε εξαντληθεί και κάθε δυνατότητα "εφεύρεσης" και επιβολής νέων φόρων, αλλά δυστυχώς αυτός ο λογαριασμός δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η αύξηση της φορολογίας αυτή τη φορά έρχεται μέσω της μεθόδου μείωσης των αφορολόγητων ορίων και των φορολογικών εκπτώσεων. Είναι προφανές ότι τα ακριβά μέτρα των 5,5 δις ευρώ της αξιολόγησης, εκ των οποίων επιπλέον 1,9 δις ευρώ φορολογικές επιβαρύνσεις από τα εισοδήματα του 2016, θα τα πληρώσει ποικιλοτρόπως για άλλη μια φορά η μεσαία τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου