Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

100 χρόνια απο την απελευθέρωση του Μετσοβου τα Αγκουσελιανα στο Μετσόβο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Τα Αγκουσελιανά στο Μέτσοβο
Saturday, 14 Ιουλίου 2012



Στη μάχη απελευθέρωσης του Μετσόβου (31-10-1912), πέραν του τακτικού στρατού και των Ηπειρωτών Αγωνιστών, έλαβαν μέρος και αρκετοί Κρήτες εθελοντές. Αρχηγός σώματος 250 Ρεθυμνιων εθελοντών ο Αγκουσελιανός Στυλιανός Γ. Κλειδής και υπαρχηγός ο Σελλιανός Χρίστος Μακρής. Ο πρώτος θυσιάστηκε στον Προφήτη Ηλία του Μετσόβου στις 10-11-1912 και ο δεύτερος στη Μάχη του Δρίσκου στις 28-11-1912, και έχουν ανακυρηχθεί ως ελευθερωτές της περιοχής Μετσόβου.
Στη συνέχεια των επισκέψεων-προσκυνημάτων μεταξύ των χωριών μας και του Μετσόβου, αποστολή 50 ατόμων από Αγκουσελιανά, Παλαιόλουτρα, Άγιο Βασίλη, Σελλιά και αποδήμους επισκεφθήκαμε το Μέτσοβο στις 22,23 και 24 Ιουνίου για τα 100 χρόνια Απελευθέρωσης.
Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στη λίμνη Ιωαννίνων από τον σύλλογο Κρητών Ηπείρου. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ατσιπαδιανός Σήφης Χαλκιαδάκης, με Κρητικόπουλα και Κρητικοπούλες μας κέρασε ρακή με κρητικούς μεζέδες και στη συνέχεια μας ακολούθησε και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις με ομιλίες, καταθέσεις και χορό. Η υποδοχή στο Δημαρχείο Μετσόβου ήταν θερμή και αδελφική και το γεύμα προσφορά του Δήμου, υπέροχο. Οι εκδηλώσεις έγιναν το Σάββατο 23 Ιουνίου. Τρισάγια, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής και αγήματος της 8ης Μεραρχίας σε διάφορα σημεία-Ηρώα.
- Ηρώο πλατείας Αγίας Παρασκευής (ο πρόεδρος Δ.Δ. Αγκουσελιανών Αλέκος Μαυρογιαννάκης).
- Προτομές Κλειδή-Μπαλαντίνου (π. Δήμαρχος Φοίνικα Στυλιανός Κλειδής).
- Προφήτης Ηλίας (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκουσελιανών Σήφης Κουρμούλης).
Στη συνέχεια στήθηκε τρικούβερτο γλέντι-χορός.
- Λόφοι Χρήστου Μακρή - Μάζια - Δρίσκου (π. Δήμαρχος Φοίνικα Μανώλης Μαστορογιαννάκης).
- Λίμνη Ιωαννίνων, προτομή Χρίστου Μακρή (Μιχάλης Κουρμουλάκης, Σήφης Χαλκιαδάκης).
Το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Διάσελο ο Τριαντάφυλλος Παπαζήσης, με εικόνα και ήχο παρουσίασε ένα υπέροχο οδοιπορικό στην επαρχία Αγίου Βασιλείου, μετά από μια μεστή περιεχομένου προλογία του δημοσιογράφου Κώστα Κλειδή.
Στην πλατεία, ο δήμαρχος Μετσόβου Τσομπίκος Νικόλαος καλωσόρισε τους Κρητικούς με πολύ θερμά λόγια.
Ο Μιχάλης Κουρμουλάκης εκπροσωπώντας τους επισκέπτες, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές ανταλλαγές που έχουν ξεκινήσει 30 χρόνια πριν, στους αδελφικούς δεσμούς αγάπης και φιλίας που έχουν σφυρηλατηθεί, και ξύπνησε μνήμες γλυκές με τις αναφορές του σε στιγμιότυπα και με την μικρή έκθεση φωτογραφιών-ντοκουμέντων που είχε στήσει με τον Κώστα Κλειδή στην αίθουσα του Διάσελου. Τα χορευτικά συγκροτήματα Μετσόβου και Κρητικών, με συνοδεία των καλλιτεχνών Γιώργου Μαυρογιαννάκη και Στέλιου Κλειδή, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Χορωδία των επισκεπτών τραγούδησε την «Ξαστεριά», ριζίτικο του Στυλιανού Κλειδή και τα μικρά παιδιά απήγγειλαν ποίημα γραμμένο για τον Στυλιανό Κλειδή. Ακολούθησε κέρασμα ρακής με παραδοσιακούς μεζέδες για όλο τον κόσμο από τους Κρήτες επισκέπτες.
Το βράδυ στο κέντρο «Γαλαξίας», με τον συγκινητικό λόγο του αντιπροέδρου του συλλόγου Μετσοβιτών Αθήνας Απόστολου Σταχούλη έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, το πλούσιο τραπέζι προσφορά του συλλόγου τους και φυσικά το ξεφάντωμα μέχρι πρωίας σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Ο αποχαιρετισμός την επομένη το πρωί δύσκολος και συγκινητικός. Και πάνω που συνερχόμαστε από τη συγκίνηση, κατηφορίζοντας για την επιστροφή, η οικογένεια Σταχούλη μη μπορώντας να μας αποχωριστεί, μας την είχε «στήσει» στην Αμφιλοχία για να μας δροσίσει με αναψυκτικά, καφέδες, παγωτά και προπαντός με την καλή τους καρδιά.
Τι άλλο, παρά μια υπέροχη αγνή φιλία, τα πιο ευγενή συναισθήματα αδελφικότητας και αλληλοσεβασμού, σημαίνουν όλες αυτές οι εμπειρίες που βιώσαμε όλοι μας; Αυτά, νομίζουμε, έχουν την μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκουσελιανών-Παλαιολούτρων
Ο πρόεδρος: Σήφης Κουρμούλης
Εκ μέρους της αποστολής: NΝεκτάριος Κλειδής-Μιχάλης Κουρμουλάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου