Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Οι δήμοι ετοιμάζονται να... κατεβάσουν ρολά


Οι επιπλέον περικοπές κατά 30% στην τελευταία δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους ΟΤΑ έχει ξεσηκώσει τους δημάρχους που... κάνουν λόγο για στάση πληρωμών από τον Σεπτέμβριο

Οι επιπλέον περικοπές κατά 30% στην τελευταία δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ, μετά τη συνολική μείωση κατά 55% από το 2010, έχει ξεσηκώσει τους δημάρχους που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών από τον Σεπτέμβριο, αφού δεν έχουν χρήματα -όπως ισχυρίζονται- να καταβάλουν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων.

Σε δεινή θέση θα βρεθούν στα τέλη Αυγούστου οι δήμοι Ασπροπύργου, Περάματος, Τρικάλων, Κομοτηνής, Αλίμου, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Περιστερίου, Καλύμνου και Αίγινας. Από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, θα ακολουθήσουν και οι μεγάλοι δήμοι, αφού τα κονδύλια με τα οποία επιχορηγούνται δεν επαρκούν για να πληρώσουν προμηθευτές και υπαλλήλους.

Στο πλευρό των δημάρχων βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων της κυβέρνησης προκειμένου να ενημερώσει για τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι αλλά και για την «αδικία», όπως τη χαρακτηρίζουν, της περικοπής του εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων.

Το λάθος

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ ισχυρίζονται ότι είναι λάθος ο υπολογισμός της κυβέρνησης ότι λαμβάνουν υψηλότερο εφάπαξ από τις εισφορές που έχουν καταβάλει, αφού ως βάση αποδοχών έχουν τεθεί οι ψαλιδισμένες αποδοχές που προβλέπει το νέο μισθολόγιο και όχι οι υψηλότεροι μισθοί που ελάμβαναν μέχρι τη θεσμοθέτηση του νέου μισθολογίου.

Σε κάθε περίπτωση δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης τους στις 30 Αυγούστου όπου η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου στην Αθήνα, για να συζητηθούν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου