Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση Ελληνορωσικoύ Επιμελητηρίου λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας




Αναφορικά με την κρίση η οποία δημιουργήθηκε λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας για την εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο θέλει να σημειώσει τα εξής:

Από την εξέλιξη των γεγονότων (εμπάργκο) επλήγησαν Έλληνες παραγωγοί (όπως και παραγωγοί άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά και Ρωσικές επιχειρήσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων όπως και οι Ρώσοι καταναλωτές.
Λόγω της ανωτέρας βίας των γεγονότων η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν (όπως και άλλων εταιρειών που συνδέονται μαζί τους π.χ. αυτοκινητιστές) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών ή ακόμη και εθνικών πόρων ενώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους.
Ομοίως θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση κατά το δυνατόν της αδιάθετης παραγωγής, που αφορά κυρίως νωπά προϊόντα, όπως και η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης. Αυτό το στρατηγικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες με στόχο τον ανεφοδιασμό της χώρας με προϊόντα (κυρίως αγροτικά) τα οποία μέχρι χθες προέρχονταν από Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να σημαίνει τον μελλοντικό αποκλεισμό των Ελληνικών προϊόντων από τη Ρωσική αγορά παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η ελληνορωσική συνεργασία στον εμπορικό τομέα τα τελευταία χρόνια γνώρισε σταθερή ανάπτυξη και θετική εξέλιξη ως προς τον όγκο των εξαγωγών προς τη Ρωσία, αλλά και προς την διεύρυνση του φάσματος των προϊόντων κυρίως της αγροτικής οικονομίας. Η Ρωσία πάντα σε φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα εξέταζε τα θέματα που ανέκυπταν στο ελληνορωσικό εμπόριο προς εξάλειψη των οποιονδήποτε εμποδίων του, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση της άρσης απαγόρευσης για την εισαγωγή στη Ρωσία από την Ελλάδα ενός καταλόγου αγροτικών προϊόντων τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η αρχόμενη οικονομική κρίση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, απόρροια της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία είναι προφανές, ότι θα πλήξει και τα δυο μέρη, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και άλλες, είναι ισχυρά συνδεδεμένες με την αγορά της Ρωσίας.
Ιδιαίτερα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ευρωζώνη ( ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που μόλις τώρα αρχίζει να συνέρχεται από την βαθιά κρίση χρέους των χωρών του Νότου, δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί ένα νέο κλυδωνισμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η σημερινή κρίση παραγάγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με Ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Η Ρωσία υπήρξε πάντοτε μέρος του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι τόσο ιστορικά όσο και οικονομικά και πολιτιστικά, πράγμα που διευκολύνει την συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πολύ περισσότερο μάλιστα σήμερα που η υφήλιος υποφέρει από πολλές και χρόνιες εστίες ανάφλεξης.
Η διοίκηση του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανησυχία και προβληματισμό τις εξελίξεις.
Πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αν υπάρξει περαιτέρω ένταση και παραταθεί χρονικά η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι αναγκαία λοιπόν η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ελλάδα και Ρωσία είναι ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένες με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει πολιτική γεφύρωσης μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την αποκλιμάκωση της κρίσης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Το ΕΡΕΕ είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολυσχιδούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνορωσικής εμπορικής συνεργασίας με κύριο βάρος στους τομείς εξαγωγών, τουρισμού και real estate. Είναι προφανές, ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου από πλευράς χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση το ΕΡΕΕ θα αναλάβει στο επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ελληνορωσικής συνεργασίας όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (παραμένουν ωστόσο εκτός απαγόρευσης προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί και άλλα) και τονίζει ταυτόχρονα τις ιδιαίτερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους άλλους τομείς της συνεργασίας όπως εξαγωγές δομικών υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, κατασκευαστικός κλάδος, ανάπτυξη ακινήτων και επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, υποδομές κ.α.
Με τις πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουμε, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα, να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των υψηλών προοπτικών της ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνεργασίας και να ατενίσουμε το μέλλον, το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο.

ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ



Ilovemetsovo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου