«Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όπως ευχαριστώ και για την εξαιρετικά χρήσιμη συνεργασία με τα Ελληνικά Επιμελητήρια τους τελευταίους 14 μήνες.
Η αγορά, και η ελληνική κοινωνία γενικότερα, έχει περάσει και περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Καλούμαστε όλοι μας -ο καθένας από τη δική του θέση- να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια κρίση, τη μεγαλύτερη που αντιμετώπισε η χώρα μεταπολεμικά.
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημόσιο χρέος, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, που οι δεκαετίες του κρατισμού και του λαϊκισμού δημιούργησαν.
Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις δευτερογενείς συνέπειες της ίδιας της κρίσης και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής:
• το πρόβλημα ρευστότητας,
• την ασφυξία στην αγορά,
• την ανεργία,
• τη μεγάλη πίεση στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις.
Ασφαλώς, δεν λησμονούμε καθόλου όλα αυτά τα προβλήματα.
Και προσπαθούμε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με μια σειρά από μέτρα, να απαλύνουμε τις επιπτώσεις αυτές και τον κοινωνικό πόνο, ευρύτερα.
Από την άλλη πλευρά, για να ξεπεράσουμε μια και καλή την κρίση, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις:
Αφενός, η δημοσιονομική προσαρμογή για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και των χρεών που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και η πραγματική οικονομία, δηλαδή εσείς.
Αφετέρου, οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Διότι έτσι θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την ύφεση και να αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας.
Άλλωστε , μόνον ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες και νέες δουλειές.
Με αυτή την αντίληψη, λοιπόν, κινηθήκαμε όλο το διάστημα που προηγήθηκε.
Και πράγματι, με τη συμπλήρωση περίπου 15 μηνών από την ανάδειξη αυτής της κυβέρνησης, είναι καιρός να δούμε το δρομολόγιό μας.
Να δούμε που ήμασταν, που είμαστε και που θα πάμε.
Θυμηθείτε που βρισκόμασταν τον Ιούνιο του 2012, όταν ορκίστηκε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Πρώτον: Υπήρχαν σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Σήμερα, τα ερωτηματικά αυτά έχουν απαντηθεί.
Όχι, φυσικά, χωρίς δυσκολίες και αναταράξεις.
Παρά τις δυσκολίες, όμως:
• Η Ελλάδα έχει Βουλή με πλειοψηφία που στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
• Έχει κυβέρνηση αποφασισμένη να διανύσει και το τελευταίο 1/4 της πορείας που απαιτείται για να φτάσουμε στο στόχο μας.
• Και κυρίως, έχει ένα λαό, ο οποίος δεν θα αφήσει να πάνε χαμένα 4 χρόνια μεγάλων θυσιών και να οδηγηθεί η πατρίδα μας στο χάος.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε- το αποδείξαμε.
Δεύτερον: Πέρυσι πολλοί στοιχημάτιζαν πως θα βγούμε από την Ευρωζώνη
Όμως, χάρη στην ώριμη στάση των Ελλήνων και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τα σενάρια περί «Grexit», πλέον δεν υπάρχουν.
Η χώρα μας δεν είναι φτερό στον άνεμο.
Έχει γερή αγκύρωση στο Ευρώ και αυτή είναι η σταθερή βάση στην οποία πατάμε.
Τρίτον: Πέρυσι υπήρχαν μεγάλες αμφιβολίες για την ίδια τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Τώρα πια ξέρουμε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί.
Ασφαλώς, δεν λύθηκαν αυτομάτως τα προβλήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση είναι το πρώτο, καθοριστικό βήμα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να επιστρέψουν οι καταθέσεις και να επανέλθει σταδιακά η ρευστότητα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο κενό, όπως πριν από 15 μήνες.
Έχει ανέβει τρία βασικά σκαλοπάτια, απαραίτητα για να επιτελέσει το στόχο της, για να βγει από την κρίση:
• πολιτική σταθερότητα
• εδραίωση στο Ευρώ
• ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η δική μας προσπάθεια, η δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αναφέρω ορισμένες δράσεις μας, με βάση τις αρμοδιότητές μας, για τη ρευστότητα και τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές :
Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας :
1. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, από την 18η θέση στους 27 της Ε.Ε, όπου βρισκόμαστε πέρυσι, σήμερα είμαστε 4οι.
Πιάσαμε και ξεπεράσαμε τους μνημονιακούς στόχους και των δύο εξαμήνων.
Αυτό δεν έγινε τυχαία: έγινε διότι απλουστεύσαμε τις διαδικασίες με 32 διαφορετικά μέτρα, αναθεωρήσαμε τα προγράμματα και κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε.
Δεν σας μιλάω μόνον με αριθμούς.
Υπενθυμίζω πως στους στόχους της απορρόφησης φτάνουμε με την επανεκκίνηση διαφόρων έργων, με τα προγράμματα για την ενίσχυση των ΜμΕ, για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, ,τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωφελή εργασία 50.000 ανέργων και τα vouchers υγείας, με μια σειρά από προγράμματα που αγγίζουν την Ελληνική Περιφέρεια και μια σειρά κοινωνικές ομάδες.
Έτσι τα καταφέραμε και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.
2. Σε σχέση με τις Τράπεζες και τη ρευστότητα
Ασφαλώς δεν παραγνωρίζουμε πως το πρόβλημα της ρευστότητας υπερβαίνει το ΕΣΠΑ.
Άλλωστε, ο ετήσιος στόχος απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι 4 δις ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα και με την έκθεση της Oliver Wyman, ανέρχεται στα 15 με 18 δις ευρώ.
Για αυτό αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το ΕΤΕΑΝ και η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην πρόσφατη συνάντησή μας, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύθηκε πως στο 1 δις ευρώ που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ θα προσθέσει αμέσως άλλο 1 δις ευρώ.
Επομένως, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου δύο δις ευρώ σε δάνεια με φθηνά επιτόκια.
Αναφέρω ενδεικτικά, δύο σχετικά προγράμματα που ήδη τρέχουν:
α) το πρώτο είναι το Πρόγραμμα για την Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, όπου οι Τράπεζες εκτιμούν πως όλα τα κεφάλαια θα έχουν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος του έτους.
β) το δεύτερο είναι το νέο σύστημα παροχής εγγυήσεων της ΕΤΕπ που ξεκίνησε, για τη στήριξη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου μας. Και σε αυτό ήδη έχουμε συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το σημαντικό είναι τα χρήματα από όλα τα προγράμματα να πέσουν το ταχύτερο στην αγορά.
Γι” αυτό συμφωνήσαμε μάλιστα με τις Τράπεζες πως θα έχουμε συγκεκριμένη στοχοθεσία , συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα.
Δηλαδή -κι επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους- θα ελέγχουμε στενά την πρόοδο, ώστε να εξασφαλίσουμε πως τα δάνεια αυτά θα δοθούν.
Για να αντιμετωπίσουμε, όμως, οριστικά μια σειρά από προβλήματα της ελληνικής οικονομίας -συμπεριλαμβανομένης της ρευστότητας- πρέπει να προωθήσουμε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές.
Και πράγματι, στο διάστημα που προηγήθηκε, υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, που για δεκαετίες βρίσκονταν στα χαρτιά:
1. Απελευθερώσαμε πλήρως την αγορά για τα φορτηγά μικρού και μεγάλου τονάζ.
2. Απελευθερώσαμε τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες
3. Παρουσιάσαμε το πλαίσιο για ένα νέο σύστημα στις υπεραστικές οδικές μεταφορές, εισάγοντας στοιχεία ανταγωνισμού. Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
4. Υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, επιτρέποντας σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία (π.χ: το βρεφικό γάλα πωλείται πλέον στα σούπερμαρκετ, και η τιμή του έπεσε 20-25%).
5. Κάναμε παρεμβάσεις για την υπέρβαση δυσκαμψιών στην αρτοποιητική νομοθεσία, ιδιαίτερα σε σχέση με το bake off και τα πρατήρια άρτου.
6. Καταργήσαμε τη δυνατότητα μεταβίβασης σε οποιονδήποτε στις άδειες των επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές.
7. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα.
8. Απελευθερώσαμε το επάγγελμα του λογιστή.
9. Απελευθερώσαμε τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών.
10. Υιοθετήσαμε μέτρα αντιμετώπισης για τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς των καυσίμων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού
11. Ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Προχωρούμε στην εγκατάσταση συστημάτων σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας των πετρελαιοειδών.
12. Μειώσαμε σημαντικά το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ , ΕΠΕ και ΙΚΕ.
13. Υιοθετήσαμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων διπλασιάζοντας τις εκπτωτικές περιόδους και προβλέποντας την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
14. Διευθετήσαμε μέχρι το τέλος Μαρτίου, όλες τις ρυθμιστικές και κανονιστικές εκκρεμότητες για τις αποκρατικοποιήσεις (π.χ. στο σιδηρόδρομο, τα ταχυδρομεία, το ψηφιακό μέρισμα, τα περιφερειακά αεροδρόμια) ώστε να προχωρήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες.
15. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών.
16. Ψηφίσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και θεσπίζει μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.
Κυρίες και Κύριοι,
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση προχώρησε και προχωρεί με σχέδιο, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
Η εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά από πέρυσι.
Η προσπάθεια αποδίδει τους πρώτους καρπούς.
Έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι κοντά.
Ξεκίνησε να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ο τουρισμός φέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρ.
Χωρίς να εξωραΐζω την εικόνα, πιστεύω πως αν συνεχίσουμε τη προσπάθεια με την ίδια αποφασιστικότητα, θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά τα δύσκολα και από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε πλέον σε μια νέα, θετική τροχιά.
Από πλευράς μας, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ολοκληρώνουμε 6 βασικές δράσεις, έως το τέλος του 2013.
Πρώτον: Αναθεωρούμε συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Για να αφαιρεθεί επιτέλους ο γραφειοκρατικός “ζουρλομανδύας” που τυλίγει τις επιχειρήσεις.
Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα εισάγουμε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό /επενδυτικό περιβάλλον.
Το νέο Στρατηγικό μας Σχέδιο που παρουσιάσθηκε προχθές, μεταξύ άλλων, διευρύνει τη χρήση της αυτοσυμμόρφωσης στην αδειοδότηση και τον έλεγχο από τρίτους , πιστοποιημένους φορείς.
Δεύτερον: Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και δημιουργούμε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece.
Έχουμε λάβει σημαντική τεχνική βοήθεια με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές, ώστε να προωθήσουμε τις εξαγωγές και να υποστηρίξουμε τις εταιρείες, που αναζητούν εμπορικούς ή και επενδυτικούς εταίρους στο εξωτερικό.
Το πλάνο μας περιλαμβάνει, ακόμη, την ενεργητική υποστήριξη των εξαγωγικών φορέων.
Μαζί τους άλλωστε προχωρούμε όλες τις αλλαγές στο εξαγωγικό μοντέλο της χώρας.
Τρίτον: Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι αποκρατικοποιήσεις στο σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
Τέταρτον: Κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον ΟΟΣΑ.
Πέμπτον: Συγκροτούμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζμεντ διεθνούς κύρους και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες.
Έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την KfW –που πέρα από τα κονδύλια, είναι για εμάς και μια ψήφος εμπιστοσύνης.
Και συνεχίζουμε τις επαφές με άλλους διεθνείς φορείς, με στόχο το Ταμείο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014.
Έκτον: Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό τόσο στην φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του.
Να είναι πιο απλό, με περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών.
Με άλλα λόγια: να είναι ένα όχημα για την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και καταλύτης για να ξαναγυρίσει η οικονομία μας σε τροχιά.
Από την άλλη πλευρά, το νέο ΕΣΠΑ θα δίνει μεγάλη έμφαση σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα -καθώς έχουμε μία πρωτοφανή ανεργία μπροστά μας- με γνώμονα όχι τους διαχειριστές των προγραμμάτων, αλλά τους δικαιούχους, τους νέους ανέργους.
Οι προτάσεις της Ελλάδας για την Αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να εγκριθούν.
Κυρίες και Κύριοι,
Αυτοί είναι οι στόχοι μας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα τους επόμενους μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:
• Απλούστευση των αδειοδοτήσεων
• Αλλαγή του εξαγωγικού μοντέλου
• Νέα Στρατηγική για τα Logistics
• Άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά
• Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και
• Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020
Γνωρίζω ασφαλώς πως σας απασχολούν και μια σειρά από άλλα θέματα που είναι εξέχουσας σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως είναι το φορολογικό σύστημα, το ενεργειακό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές κ.α.
Τα έχουν θέσει οι εκπρόσωποί σας κατ” επανάληψη στους αρμόδιους Υπουργούς για να τα αντιμετωπίσουν.
Είμαι βέβαιος πως οι συνάδελφοί μου θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.
Είμαι, όμως, εξίσου βέβαιος πως κι εσείς δεν παραγνωρίζετε τις δυσκολίες.
Δίνουμε μια πολύ δύσκολη μάχη και βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής.
Οι Έλληνες έχουμε διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής.
Έχουμε διανύσει τα 3/4 του δρόμου και πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα, για να μην πάνε οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων χαμένες.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πάρει άλλα μέτρα σαν κι αυτά που μέχρι τώρα δημιούργησαν πίεση στις επιχειρήσεις, τις οικογένειες, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Από εδώ και πέρα, τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης:
α) η μείωση και η βελτίωση της απόδοσής του δημόσιου τομέα, ώστε να περιορισθεί η σπατάλη και κάθε ευρώ που δίνει ο φορολογούμενος να δημιουργεί πρόσθετη αξία
β) η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που δεν γίνεται μονάχα για λόγους ταμειακούς, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για συνέργειες στις επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας
γ) η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών για να δομήσουμε μια νέα εθνική οικονομία, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή , φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα
Αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθούμε.
Και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και με την ίδια προσήλωση στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει.
Τους 15 μήνες που πέρασαν η χώρα έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.
Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, γιατί ταξιδεύαμε συνεχώς κόντρα στον άνεμο.
Όμως, αποδείξαμε πλέον πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δεν είμαστε πια στο γκρεμό και στο κενό.
Και γι” αυτό το λόγο οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τη χώρα ούτε στο λαϊκισμό και την αβάστακτη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην πολιτισμική οπισθοδρόμηση και τη βαρβαρότητα της Χρυσής Αυγής.
Η ώρα που το σκάφος της πατρίδας μας θα μπει σε ήρεμα νερά, δεν θα αργήσει.
Γι” αυτό και πιστεύω πως δεν θα λυγίσουμε.
Θα διανύσουμε και το τελευταίο μίλι ώστε το 2013 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά.
Κερδίσαμε ήδη πολλές και σημαντικές μάχες.
Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Με εθνική ενότητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, θα τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Σας ευχαριστώ».
Posted via DraftCraft app