Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου Δημος Μετσοβου

Συμμετοχή ελλήνων εκθετών στη Διεθνή Έκθεση Μεσογειακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε 10 και 11 Αυγούστου 2013 στο Δήμο του Ceglie Messapica στην επαρχία του Μπρίντιζι, στην Ιταλία στο πλαίσιο του έργου «IN.C.O.ME - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Μεσογειακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε 10 και 11 Αυγούστου 2013 στο Δήμο του Ceglie Messapica στην επαρχία του Μπρίντιζι, στην Ιταλία.

Η έκθεση έλαβε μέρος τις βραδινές ώρες στους δρόμους του δήμου του Ceglie Messapica σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα με χιλιάδες κόσμου, έτοιμο να δοκιμάσει μεσογειακές γεύσεις αλλά και ντόπια κρασιά. Το παρόν έδωσαν βέβαια και γνώστες του είδους, καθώς στο φεστιβάλ μαγείρευαν για το κοινό διάσημοι Ιταλοί σεφ αλλά και οι μαθητές από τη σχολή γαστρονομίας που εδρεύει στην περιοχή και αποτελεί μία από τις πιο διάσημες σχολές μεσογειακής κουζίνας στον κόσμο. Η τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος γινόταν από την Ιταλική τηλεόραση με την παρουσία γνωστών τηλεοπτικών προσώπων τα οποία και εξύμνησαν πολλές φορές την παρουσία της Ελληνικής αποστολής στη διοργάνωση ενώ μια ευχάριστη νότα έδιναν τα ντόπια αλλά και ξένα μουσικά συγκροτήματα τα οποία και διασκέδαζαν τον κόσμο στις διάφορες πλατείες της πόλης.

Οι εκθέτες ήταν παραγωγοί τυπικών, χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων διατροφής από την περιοχή της Απουλίας. Ανάμεσα στους πολλούς εκθέτες βρέθηκε και ο Δήμος Μετσόβου καθώς και έλληνες τοπικοί παραγωγοί στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους. Στο περίπτερο του Δήμου Μετσόβου παρουσιάστηκαν ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και προσφέρθηκε στους πολλούς επισκέπτες σχετικό ενημερωτικό υλικό για την περιοχή του Μετσόβου καθώς και για παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μαγειρικά θεάματα και γευστικές δοκιμές που έδωσαν την ευκαιρία στους ιταλούς επισκέπτες να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις του Μετσόβου. Ο Δήμος Μετσόβου έκανε αισθητή την παρουσία του αφού το ενδιαφέρον των Ιταλών ήταν έκδηλο τόσο για την περιοχή όσο και για τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το φεστιβάλ μεσογειακής γαστρονομίας αποτέλεσε την τέλεια ευκαιρία για την προώθηση της περιοχής του Μετσόβου καθώς και της παραδοσιακής κουζίνας της.

Το έργο “INCOME - International Centre of Mediterranean Gastronomy”, χρηματοδοτείται από τον Άξονα 1 του διμερούς προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Καινοτομίας και αποτελεί την εφαρμογή της αποκτηθείσας εμπειρίας σχετικά με τη Διεθνή Σχολή Μεσογειακής Γαστρονομίας, που δημιουργήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «Interreg IIIA Ελλάδα-Ιταλία» και την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος του Ceglie Messapica με διαφόρους συνεργάτες.

Η ιδέα του έργου επικεντρώνεται στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτικών προϊόντων της βιομηχανίας, της πολυλειτουργικής γεωργίας, της γαστρονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά.
Η περιοχή αναφοράς του έργου αποτελείται από δύο πόλεις στην επαρχία του Μπρίντιζι (Ceglie Messapica και Carovigno), το Δήμο Μετσόβου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.




ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25%

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου