Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη






Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Κύπρο για την κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Το πρωί επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Αντώνης Σαμαράς: Ήρθα σήμερα ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, όχι απλώς και μόνο για να εκφράσω την προσωπική μου θλίψη, αλλά για να καταθέσω την ιδιαίτερη τιμή του Μητροπολιτικού Ελληνισμού προς έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα που, άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με την νεότερη Ιστορία της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Ως άνθρωπος, τον γνώρισα απλό, με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής. Ως πολιτικός άνδρας, ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μία πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο.

Σε αυτή τη μακροχρόνια πορεία του με σύνεση και, θα έλεγα, με υπευθυνότητα, τον γνωρίσαμε όλοι. Και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσε τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητά του.

Θέλω μόνο να πω ότι η ουσιαστική παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης, είναι μία παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου. Η μετουσίωση, δηλαδή, αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη, είναι η υπέρτατη τιμή που του αρμόζει. Και η απόδοση αυτής της τιμής, είναι ευθύνη, είναι χρέος όλων μας, ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του Κυπριακού λαού.

Η Ελλάς αυτήν την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους. Γιατί για την Ελλάδα η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου