Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Διάκριση για ελληνική εταιρεία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014 για την περιβαλλοντική τεχνολογία και την οικολογική καινοτομία!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο Ανόβερο της Γερμανίας τους νικητές των φετινών βραβείων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου. Οι έξι οργανισμοί που βραβεύθηκαν επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της οικολογικής καινοτομίας.



Οι φετινοί νικητές, που επελέγησαν μεταξύ 29 υποψηφίων, είναι οι εξής: Βασ. & Αικατερίνη Kοτταρίδη ΟΕ (Ελλάδα), HR Βjörkmans Εntrémattor AB (Σουηδία), Sächsische Βildungsgesellschaft Dresden mbH και Umweltbundesamt (Γερμανία), Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία), Aeropuerto de Menorca Aena-Aeropuertos S.A. (Ισπανία).
Όλοι οι νικητές εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, καταδεικνύοντας με ποιο τρόπο η σημαντική καινοτομία συνδέεται άρρηκτα με τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με αποδοτικότερη χρήση των πόρων.
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Janez Potočnik, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη ευχαρίστηση βλέπουμε σε ποια επίπεδα δημιουργικότητας, αριστείας και δέσμευσης ανταποκρίνονται οι υποψήφιοι για τα βραβεία EMAS 2014. Η οικολογική καινοτομία όχι μόνο αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά επίσης συνεπάγεται και υγιή οικονομία. Για τον λόγο αυτό, συγχαίρω όλους τους νικητές των βραβείων EMAS για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους. Συνεχίστε το αξιέπαινο έργο σας!»

Οι νικητές από τον ιδιωτικό τομέα και τα επιτεύγματά τους
Πολύ μικροί οργανισμοί: ηΒασ.& Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ (Ελλάδα) παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς). Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.

Μικροί οργανισμοί : η HR Björkmans EntrémattorAB (Σουηδία), πρωτοπόρος στην αγορά ενοικίασης και καθαρισμού ταπήτων δαπέδου, έχει αναπτύξει ένα καινοτομικό σύστημα πλυσίματος. Το κλειστό σύστημα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες πλυσίματος, ειδικά απορρυπαντικά και ποσοστό επαναχρησιμοποίησης νερού μέχρι 98 %, αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και σημαντικές μειώσεις του όγκου του νερού, καθώς και των λυμάτων που παράγονται.

Μεσαίου μεγέθους οργανισμοί: η Sächsische Bildungsgesellschaft Dresden mbH (Γερμανία) χρησιμοποιεί το EMAS για να εξοικειώσει τους μελλοντικούς εξειδικευμένους εργαζομένους στη βιομηχανία χημικών και διάθεσης αποβλήτων με την εταιρική ευθύνη. Η προσέγγιση της SBG στην επαγγελματική κατάρτιση ενθαρρύνει τους φοιτητές να μεταφέρουν και να αναπαράγουν δεξιότητες και αξίες οικολογικής συνείδησης και τους παρέχει ταυτόχρονα τα εργαλεία για να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Στη συνέχεια, οι φοιτητές μπορούν να ενσωματώσουν τις αρχές οικολογικής διαχείρισης στις μελλοντικές θέσεις εργασίας τους και να μεταδώσουν γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε διάφορες εταιρείες.

Μεγάλοι οργανισμοί: η Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία) εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση του κύκλου ζωής στον σχεδιασμό και την παραγωγή σιδηροτροχιών (κλειδιά). Η VAE έχει βελτιστοποιήσει τη χρήση των υλικών και της εφοδιαστικής, καθώς και την ανακύκλωση των σιδηροτροχιών. Άλλες πρωτοβουλίες βέλτιστης πρακτικής περιλαμβάνουν τη θέσπιση ουδέτερης ως προς το CO2 ενεργειακής πολιτικής και επιμονή ώστε οι συνεργαζόμενες εταιρείες να τηρούν τα παγκόσμια πρότυπα της μηχανικής ανθρώπινων συστημάτων.

Οι νικητές από τον δημόσιο τομέα και τα επιτεύγματά τους
Μικροί οργανισμοί : Η επιχείρηση Aeropuerto de Menorca (Ισπανία), που διαχειρίζεται η AENA Aeropuertos SA, έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωση νερού με την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων στον βιοαντιδραστήρα του εργοστασίου. Το αεροδρόμιο έχει επίσης μειώσει σημαντικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυτόματου συστήματος ελέγχου του φωτισμού και του κλιματισμού.

Μεγάλοι οργανισμοί: η Umweltbundesamt (Γερμανία), η γερμανική ομοσπονδιακή επιστημονική υπηρεσία για το περιβάλλον, κατασκεύασε το 2013 το πρώτο κτήριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στη Γερμανία, το «Haus 2019». Το περίβλημα του Haus είναι αεροστεγές και η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ άλλων και από φωτοβολταϊκά και μια αντλία θερμότητας που αποκτά ενέργεια από την άντληση υπόγειων υδάτων. Το Haus 2019 πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση για τα δημόσια κτίρια έξι έτη νωρίτερα και θα πρέπει να παρακινήσει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ιστορικό
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) είναι ένα διαχειριστικό εργαλείο για οργανισμούς με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων τους και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιτευγμάτων. Το EMAS έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις, αξιοπιστία και διαφάνεια των εγγεγραμμένων σε αυτό οργανισμών. Το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία EMAS για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης μεταξύ των διαφόρων συμβεβλημένων οργανισμών.

Το θέμα των βραβείων για το 2014 είναι «Αποτελεσματικές οικολογικές καινοτομίες για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων». Φέτος ήταν υποψήφιοι 29 φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές από καθεμία από τις έξι κατηγορίες επελέγησαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία της Elisa Tonda, προϊσταμένης της μονάδας «Business and Industry» στο Τμήμα Τεχνολογίας, Βιομηχανίας και Οικονομικών του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο «Neues Rathaus» (Νέο Δημαρχείο) στο Ανόβερο της Γερμανίας, στο πλαίσιο της έκθεσης Industrial GreenTec Fair.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου