Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τερζή


Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τερζή



Απαντήσεις στην κριτική που δέχτηκε για εμμονή στην προώθηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αλλά και για τον κύκλο του στο Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Αναφέρεται στη στάση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, («ήταν δίπλα μας σε όλες τις στιγμές»), στο Γιάννη Στουρνάρα και στον φερόμενο ως διάδοχό του στο Υπ. Οικονομίας Σταύρο Παπασταύρου αλλά και στη διαμάχη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσο για το «θέμα Μπαλτάκου» και το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ., στέλνει σαφές μήνυμα πώς «η προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν τη Ν.Δ. με την ακροδεξιά, θα πέσει στο κενό».

Περάσατε ένα δύσκολο νομοθέτημα από τη Βουλή αλλά δεχτήκατε κριτική για εμμονή στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Ποιός παρήγγειλε αυτή την έκθεση;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου. Εγώ βρήκα την έκθεση ως δέσμευση της χώρας. Προχωρήσαμε με έναν Οργανισμό, τον ΟΟΣΑ, που είχε κάνει μια παρόμοια δουλειά στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Στηριχθήκαμε στον ΟΟΣΑ λόγω αμεροληψίας και λόγω τεχνογνωσίας.

Στο περί αμεροληψίας, άκουσα ακόμη και πρώην συναδέλφους σας στην κυβέρνηση, να ισχυρίζονται ότι οι συγγραφείς της έκθεσης προώθησαν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Τα άκουσα κι εγώ. Δεν έγινε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό που είχε ήδη γίνει στις υπόλοιπες χώρες. Ποιοι δούλεψαν για τον ΟΟΣΑ φαίνεται στις σελίδες 4 με 7 της έκθεσης. Εγώ προσθέτω όμως το εξής: ανεξαρτήτως της έκθεσης, τη συντριπτική πλειονότητα όσων πρότεινε η αρχική έκθεση του ΟΟΣΑ, έπρεπε ούτως ή άλλως να την κάνουμε. Είναι αρνητικό να λειτουργεί ομαλά η αγορά; Είναι αρνητικό να καταργείς νομοθετημένα καρτέλ; Είναι αρνητικό να πέσουν οι τιμές σε ορισμένους τομείς;

Πότε η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει το 80% της εργαλειοθήκης;

Αυτό ήταν θέση της κυβέρνησης από τις 27 Νοεμβρίου 2013 όταν παρουσιάσαμε την έκθεση μαζί με τον κ. Γκουρία. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Απορούμε γιατί ήταν προαπαιτούμενο η έκθεση του ΟΟΣΑ; Γιατί δεν απορήσαμε εξίσου όταν ήταν προαπαιτούμενο οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες ή νωρίτερα ο κώδικας των δικηγόρων και τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ; Όλες οι σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς, κρίνονται από την Eπιτροπή και τους άλλους εμπλεκόμενους ως προαπαιτούμενα. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια Βουλή των συντεχνιών, ούτε να οργανώσουμε στη χώρα ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι έναντι αυτών που θίγονται θα υπάρξουν περισσότεροι που θα ωφεληθούν;

Ωφελείται ο ασθενής που θα του δοθεί η δυνατότητα, μέσω της απελευθέρωσης προς τα κάτω των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο πολίτης ο οποίος θα δει τα φαρμακεία να λειτουργούν περισσότερες ώρες, η νοικοκυρά γιατί μπορεί να υπάρχει εντονότερος ανταγωνισμός στην αγορά των απορρυπαντικών, ο καταναλωτής ο οποίος θα αγοράζει ψωμί όχι με το μάτι, στο περίπου, αλλά με το ζύγι. Επιπλέον, καταργήσαμε τους περιορισμούς, χιλιομετρικούς και άλλους για την ίδρυση τουριστικών μονάδων, τους περιορισμούς σε σχέση με το εμπόριο τσιμέντου και οικοδομικών υλικών. Θα ορίσουμε τρεις τουριστικές περιοχές που τα καταστήματα μεγάλα και μικρά θα λειτουργούν πιλοτικά και τις 52 Κυριακές προκειμένου να δούμε την επίδραση ενός τέτοιου ανοίγματος...

Κάνετε απολογισμό;

Δεν έχω αντιμετωπίσει την παρουσία μου σε αυτό το υπουργείο με επικοινωνιακούς όρους. Ζούμε ιστορικές στιγμές στις οποίες όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτύπωμα που θα αφήσεις. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και απολύτως κατανοητή, ιδιαίτερα όταν θίγεις κακώς κείμενα. Αυτά που έκανα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας αλλά και αυτά που μου επέβαλε η συνείδησή μου.



Κύριε Υπουργέ, διαβάζοντας, το προσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα που διέρρευσε, βλέπω ότι έχετε πολλά δύσκολα μέτωπα και πριν και μετά τις εκλογές...

Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει μια σειρά μέτρα απλούστευσης των εξαγωγών με ηλεκτρονικές διαδικασίες στα τελωνεία, με διεύρυνση του ωραρίου εργασίας των τελωνείων και λοιπά. Έχουμε απελευθερώσει τα δίδακτρα των σχολείων. Έχουμε υιοθετήσει ένα καινούργιο ευρωπαϊκό πλαίσιο για 16 τεχνικά επαγγέλματα. Έχουμε απελευθερώσει πλήρως την αγορά των φορτηγών μικρών και μεγάλων, καθώς και την αγορά των υπηρεσιών μεταφορών στον τουρισμό.

Τώρα μετά την έγκριση του νόμου σε σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχουμε στο επόμενο δίμηνο μπροστά μας μερικούς ακόμη σημαντικούς σταθμούς. Έχουμε το νόμο πλαίσιο για τη δραστική απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων. Έτσι ώστε να στείλουμε ξανά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Έχουμε το νόμο για τα logistcs, το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο και το νόμο που απλοποιεί και κωδικοποιεί όλη τη νομοθεσία σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις. Δηλαδή προμήθειες, δημόσια έργα και υπηρεσίες. Όλα αυτά θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαϊου.

Θα ήθελα να δούμε, μαζί, τα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης, η οποία εξ όσων κατάλαβα ξεκινούσε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, ήταν δίπλα μας σε όλες αυτές τις στιγμές. Εάν είχαμε δειλιάσει, αν είχαμε σταματήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα κάναμε διπλό κακό. Στην Ελλάδα φυσικά, διότι δεν θα φτάναμε στα σημερινά αποτελέσματα, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Η ηγεσία η οποία δεν δρα, δεν κινείται μπροστά, που δίνει παραπάνω σημασία σε επιμέρους συντεχνιακές αντιδράσεις, δεν είναι πραγματική ηγεσία. Η δική μας ατζέντα είναι η μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ατζέντα της ακινησίας. Ε, αυτή τη σύγχυση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.

Γιάννης Στουρνάρας;

Εγώ με τον Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία δυο χρόνια έχω άψογη συνεργασία. Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να μην κατανοεί ο ένας τον άλλον. Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά έχουμε προσπαθήσει, νομίζω, εκείνος στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και εμείς εδώ στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Σταύρος Παπασταύρου;

Ο Σταύρος είναι φίλος από το 1985 από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Επομένως είμαι προκατειλημμένος υπέρ του. Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχε και έχει πάντοτε ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για οποιοδήποτε σενάριο.

Το πρόσωπο των ημερών... Τάκης Μπαλτάκος. Συνεργαστήκατε για την προώθηση του νομοσχεδίου

Στα δικά μου θέματα δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Πρέπει να είμαι ειλικρινής και το υπογραμμίζω αυτό. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι εάν κάτι προκύπτει ξεκάθαρα από το περιεχόμενο της συνομιλίας που καταγράφεται στο επίμαχο βίντεο είναι ότι οι θέσεις του κ. Μπαλτάκου σε σχέση με την Χρυσή Αυγή, ούτε εξέφραζαν τον Πρωθυπουργό, ούτε επηρέασαν τη στάση της κυβέρνησης. Θα έλεγα μάλιστα ότι αποδεικνύεται το αντίθετο. Η δράση της Χρυσής Αυγής ερευνάται από τις διωκτικές αρχές και ελέγχεται από τη δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ωστόσο, κ. Χατζηδάκη, ανακύπτει ζήτημα ιδεολογικού στίγματος της Ν.Δ.;

Το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ. το έχει δώσει με ξεκάθαρο τρόπο ο Πρωθυπουργός τα τελευταία δυο χρόνια συνεργαζόμενος αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ, παλιό αντίπαλο της Ν.Δ., προκειμένου μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης και συνεννόησης, να αντιμετωπιστούν τα άνευ προηγουμένου προβλήματα της πατρίδας μας. Η Ν.Δ. είναι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά η οποία ήρθε σε σύγκρουση με τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ακροδεξιάς, από την εποχή του ιδρυτή της. Είναι η παράταξη που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Είναι η παράταξη που εγγυήθηκε και εγγυάται μέχρι τώρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Και γι’ αυτό η προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν τη Ν.Δ. με την ακροδεξιά, θα πέσει στο κενό.

Είπατε πριν για τις μεταρρυθμίσεις. Για το μεταρρυθμιστικό στίγμα. Ποιος βάζει την ατζέντα; Εδώ φαίνεται να ακολουθούμε όλοι ατζέντα Χρυσής Αυγής.

Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες έχουμε κατορθώσει με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό να ξανακάνουμε και πάλι την Ελλάδα από μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Θυμηθείτε τον Ιούνιο του 2012, την κυβερνητική αστάθεια, τα σενάρια Grexit, τα άνευ προηγουμένου προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση που αναγνωρίζεται από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό έγινε γιατί δείξαμε υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τους μήνες που πέρασαν. Δεν ετεροκαθοριστήκαμε.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε ξεκάθαρες θέσεις απέναντι των αντιπάλων μας. Ναι, η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακραίο πολιτικό μόρφωμα το οποίο πολλά στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται και με εγκληματικές πράξεις. Και γι’ αυτό το λόγο μου κάνει εντύπωση η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, ο οποίος ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής, όταν με τις δηλώσεις του υιοθετεί έμμεσα τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, που θέλει να ξεπλυθεί για τη μέχρι τώρα στάση της και πρακτική.

Κλείνοντας, σας ανησυχεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές;

Αυτή την ώρα που οι θυσίες των Ελλήνων εδώ και τέσσερα χρόνια μπορεί να αποδώσουν, θα ήταν σχεδόν εθνική αυτοκτονία αν σταματούσε η προσπάθεια και γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία για τη θέση των πολιτών. Ξέρω ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε μπορεί να δυσαρεστεί πολλούς, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι που δυσαρεστούνται, όταν κοιτάζουν για εναλλακτικές λύσεις βλέπουν ότι δεν υπάρχουν. Αυτό που προσφέρεται ως εναλλακτική λύση είναι οι ακραίες καταγγελίες και ο λαϊκισμός. Αυτό δεν είναι λύση, είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου