Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Το Μέτσοβο, μοντέλο ανάπτυξης για όλη την ορεινή Ελλάδα!


Συντάκτης/τρια: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
• «Στόχος μας είναι να γεμίσει η Ελλάδα από πρότυπα ανάπτυξης, όπως αυτό στο Μέτσοβο!». Με αυτή την φράση, χθες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης οριοθέτησε τον στόχο του Υπουργείου του για την ανάπτυξη και άλλων ορεινών περιοχών της χώρας, με βάση τα πρότυπα της γνωστής Ηπειρώτικης κωμόπολης.
Μιλώντας στο διεθνές Συμπόσιο για τα Βιώσιμα Μοντέλα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών «Η περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου» που ολοκληρώνεται σήμερα στα Γιάννινα, ο Υπουργός επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη να συνδεθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της χώρας με τον πρωτογενή τομέα, αφού και στο παρελθόν «έχει αποτελέσει αυτός, με επιτυχία, βάση ανασυγκρότησης της χώρας».
Υπενθυμίζεται, ότι ο «Π.Λ.» είχε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα περίπου, την επίσκεψη του κ. Τσαυτάρη στο Μέτσοβο και το πόσο εντυπωσιασμένος έμεινε από το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και κυρίως από τις δράσεις του Ιδρύματος Τοσίτσα. Παράλληλα, είχε γίνει γνωστό πως ψάχνει τρόπους εφαρμογής τους, μέσω ΕΣΠΑ, και για το «τόξο» Τζουμέρκων – Κόνιτσας – Πωγωνίου.

Η ποιότητα…
Ο κ. Τσαυτάρης στάθηκε στο γεγονός, ότι είναι πλέον επιλογή της Ελλάδας και του ίδιου του Υπουργείου η παραγωγή, διάθεση και εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων, κάτι στο οποίο η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα.
«Θέλουμε την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με άλλες μορφές ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός. Για αυτό και το πρότυπο του Μετσόβου είναι ο οδηγός μας σε ό, τι αφορά την ορεινή Ελλάδα, ενώ αυτό της Σαντορίνης για τη νησιωτική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα νέα σήματα…
Πάντως, παρουσιάζεται μια νέα ευκαιρία για τα Ηπειρώτικα προϊόντα και κυρίως τα κτηνοτροφικά, λόγω της θεσμοθέτησης από την Ε.Ε. νέων σημάτων προέλευσης, όπως το «Σήμα Ορεινής Οικονομίας» και το «Προϊόν με Παραδοσιακό Τρόπο Παραγωγής».
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, δικαιώνοντας και την επιλογή της Ηπείρου για ποιοτικά προϊόντα, «σε όλο τον κόσμο οι καταναλωτές ζητούν ποιότητα. Η καθιέρωση αυτών των σημάτων επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή μας για βαρύτητα στα ποιοτικά προϊόντα».

Ευκαιρία για την Ήπειρο…
Σε ό,τι αφορά καθ’ εαυτό το Συμπόσιο, αναμένεται να επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματα που έχει η Ήπειρος και η Πίνδος γενικότερα στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μοντέλων, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και έχοντας, βέβαια, σαν κοινό παρανομαστή την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία από κάθε περιοχή της Ηπείρου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη με τις λογικές του παρελθόντος. Η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα είναι αναγκαίες για την παραγωγική διαδικασία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως έπρεπε να έρθει η κρίση στην Ελλάδα για να αντιληφθούν όλοι τα λάθη που είχαν γίνει στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ αγροτικής παραγωγής και τρόπου διαβίωσης με την Αυτοδιοίκηση.

38 ομιλητές…
Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ) και το Ίδρυμα Friedrich Ebert. Ο Στέργιος Μπαμπανάσης, Πρόεδρος του ΙΜΜ, υπογράμμισε ότι σήμερα ζητούμενο, όσο τίποτε άλλο είναι η ανάπτυξη και αυτή μπορεί να έρθει στους ορεινούς όγκους της χώρας, που αποτελούν σχεδόν το 80% του κορμού της, πόσο μάλλον στην ορεινή Ήπειρο.
Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος του ΙΜΜ Σήφης Βαλυράκης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της χώρας, ενώ χαιρετισμό στην έναρξη του συμποσίου απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert Ντίτερ Σούλτε.
Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν συνολικά 38 ομιλητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την περιοχή μας (και πολλοί αυτοδιοικητικοί), αλλά και ξένοι, από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα, τελευταία ημέρα, είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στις ορεινές περιοχές, η ανάπτυξη της βιοτεχνίας και οικοτεχνίας, ο πολιτιστικός τουρισμός και το σχέδιο πρακτικής εφαρμογής του κ.α.
***
Τέλος, να σημειωθεί, ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που είναι εκ των ιδρυτών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου