Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Σε δύο φάσεις η διαθεσιμότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

Aντίστροφα μετρά ήδη ο χρόνος της παράτασης που πήρε η κυβέρνηση από την τρόικα για να θέσει σε εφαρμογή το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας ως το τέλος Σεπτεμβρίου που αφορά 12μιση χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό το πρώτο κύμα θα χωριστεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση έχει ορίζοντα ως το τέλος Ιουλίου και θίγει 4500 εργαζόμενους, και η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί το διάστημα πρώτη Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου και θίγει 8000 εργαζόμενους.

Στην πρώτη φάση θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 2200 σχολικοί φύλακες, δύο χιλιάδες υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί και 300 επίσης υπεράριθμοι υπάλληλοι υπουργείων, όπως προκύπτουν από τα νέα οργανογράμματα. Και έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι σε αυτούς θα είναι και 50 έως 60 υπάλληλοι του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε μια κίνηση με συμβολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δείξει και προς την τρόικα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην τήρηση των δεσμεύσεων.

Στη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ενταχθούν περίπου 3300 με 3500 δημοτικοί αστυνομικοί, 2000 υπάλληλοι υπουργείων, γύρω στους 1500 κεπαιδευτικούς, ενώ ένας αριθμός περίπου 1500 εργαζόμενοι θα αναζητηθεί και πάλι από την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι σαφές πλέον και το παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη δημοσίως πως ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων δεν θα απορροφηθούν σε νέες θέσεις αλλά θα απολυθούν. Το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας μειώθηκε από τους 12 στους 8 μήνες, στο οποίο θα αμείβονται με το 75 τοις εκατό του μισθού τους. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν και οι πρώτοι «υποψήφιοι» να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο είναι όσοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ΑΣΕΠ, και είναι αρκετές χιλιάδες αυτοί, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένο αριθμό.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει 15 χιλιάδες απολύσεις έως το τέλος του 2014, οι οποίες είτε θα προέλθουν από τη δεξαμενή των διαθεσίμων, είτε από τους επίορκους, είτε από τους συμβασιούχους που σήμερα εργάζονται με προσωρινές διαταγές και θα φύγουν μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου.


Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου