Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν πρόκειται να κλείσουμε νοσοκομεία»


Ο υπουργός Υγείας μιλά για τις πρώτες ημέρες του στο υπουργείο
Πολλοί το χαρακτήρισαν το πιο «επικίνδυνο» υπουργείο, κάτι που φάνηκε και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης , αφού πολλά ήταν τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι , ωστόσο κανείς δεν ήθελε να βάλει το κεφάλι του στο ντορβά και να πάρει πάνω του αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Ο λόγος για το υπουργείο Υγείας, που τελικά το ανέλαβε ένας άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί των «ειδικών αποστολών».Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού, καθώς έτσι και αλλιώς όλο το προηγούμενο διάστημα ως βουλευτής ήταν από εκείνους που σήκωσαν μεγάλο βάρος της επικοινωνιακής πολιτικής, αφού δεν δίσταζε να υπερασπίζεται με πάθος το κυβερνητικό έργο.

Τώρα όμως έχει έναν πολύ πιο δύσκολο ρόλο. Όλα όσα έλεγε καλείται να τα κάνει πράξη και μάλιστα στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας, που αποτελεί μία «καυτή πατάτα», για όποιον την έπαιρνε τελικά στα χέρια του.

Τον συναντήσαμε στο υπουργείο λίγο μετά το τετ- α- τετ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.«Όλα τέλεια» ήταν το πρώτο σχόλιο του για την κατάσταση, με την έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει. Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση μας , έριξε μια τελευταία ματιά στις ειδήσεις και η κουβέντα ξεκίνησε.

«Κατ αρχήν θέλω να πω πως δεν είναι όλα μαύρα. Στηριχτήκαμε εξ αρχής στην δουλειά των προκατόχων μας. Επί παραδείγματι στο σκέλος των δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων πηγαίνουμε αρκετά καλά και είμαστε εντός στόχων όπως και στο θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης».

Στο μικρό διάστημα των δέκα ημερών από όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, έχει προλάβει να κάνει ουκ ολίγες συναντήσεις.

«Δουλέψαμε μέχρι και Κυριακή από τις 8 το πρωί, αφού ήταν η συνάντηση με την Τρόικα» λέει χαρακτηριστικά. «Με την Τρόικα δεν κάνεις κουβέντα καφενείου. Έχουν ένα χαρτί μπροστά τους και περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Μια βδομάδα δεν χάσαμε ούτε ένα λεπτό και το οφείλω σε όλους. Δουλέψαμε ασταμάτητα καθώς έπρεπε να πείσουμε την τρόικα ότι αυτό που λέμε μπορεί να γίνει πράξη και πράγματι διαπίστωσαν την σθεναρή βούληση μας ότι θέλουμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

«Τα εύσημα από την Τρόικα θα πει κάποιος πως δεν είναι παράσημο» του σχολιάζω.

«Αν κάποιος ήθελε να κοπεί η δόση εξαιτίας του υπουργείου Υγείας, τότε τι να πω» απαντά και λέει πως χαρακτηριστικό του καλού κλίματος ήταν πως η συνάντηση κράτησε μόλις μιάμιση ώρα…

Οι πρώτες ημέρες

Οι πρώτες δέκα μέρες του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο ήταν πραγματικά φωτιά, δίνοντας το στίγμα του για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Πριν την Τρόικα είχε προλάβει να δει τον επικεφαλής της Tack Force Χορστ Ράιχενμπαχ, τον οποίο χαρακτήρισε «φιλέλληνα και ευγενέστατο». To Σαββατοκύριακο που πέρασε, ανάμεσα στις ετοιμασίες για την συνάντηση με την Τρόικα, πρόλαβε και μίλησε στο συνέδριο της ΝΔ, ενώ τοποθετήθηκε – συντόμως- και επί των εσωτερικών εξελίξεων με τις δηλώσεις Βορίδη και Πολύδωρα. «Είμαι εκ φύσεως υπερδραστήριος. Πάω πολύ πρωί στο υπουργείο και δεν έχω ωράριο. Μπορεί να φύγω πολύ αργά και το μόνο διάλειμμα μου είναι για ένα τοστάκι το μεσημέρι»

"Θύμισε Γεννηματά"

Ο νέος υπουργός λίγο μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ήρθε πολύ σύντομα αντιμέτωπος με την πρώτη διαμαρτυρία εργαζομένων. Η αντίδραση του καταγράφεται στα θετικά, καθώς ο Γεωργιάδης κατέβηκε στο πεζοδρόμιο και τους είπε «ελάτε μέσα» . Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν θετική την αντίδραση αυτή , που όπως είπαν «θύμισε Γεννηματά» . Ο Γεωργιάδης συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί τους και δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετακίνηση τουλάχιστον 1.250 εργαζομένων. Στο ίδιο μήκος κύματος της συναίνεσης και της συνεργασίας, εντάσσεται και η συνάντηση που πρόλαβε να κάνει με τον υπεύθυνο υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ είχε κάνει επαφές και με τους φαρμακοβιομήχανους, για το μεγάλο αγκάθι των γενοσήμων. «Δεν τα λες και λίγα, αλλά θα συνεχίσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς» είπε, αποκαλύπτοντας στα «Παραπολιτικά», πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα συστήσει μία ad hoc επιτροπή βουλευτών με τους αρμόδιους για την υγεία ανά κόμμα και θα γίνεται αναλυτική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας. Τόνισε μάλιστα πως θεωρεί και την ΔΗΜΑΡ αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας αυτής

Διάταξη- εξπρές

Από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε πως έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επανέφερε την διάταξη Λοβέρδου για τις οροθετικές ιερόδουλες, κάτι που προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις από την αριστερά. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι λέει ο ίδιος. «Έδωσα εντολή να καταργηθεί η... κατάργηση της Σκοπούλη στην διάταξη Λοβέρδου, με την τελευταία να επανέρχεται προσωρινά, καθώς είναι παράτυπο να μην υπάρχει τέτοια διάταξη. Δεν προβλέπεται να μην υπάρχει» λέει διευκρινιστικά και τονίζει πως την Δευτέρα που μας έρχεται θα υπάρξει νέα συνάντηση για να μπει σε σειρά ένα νέο σχέδιο διατάξεως .

Έφοδοι

Το «κλου» των πρώτων ιδιαίτερα «γεμάτων» ημερών του κ. Γεωργιάδη στον υπουργικό θώκο δεν είναι άλλος από την νυχτερινή έφοδο στο «Γεώργιος Γεννηματάς» τα μεσάνυχτα της Κυριακής, χωρίς πάντως να υπάρχουν φωτογραφίες, αφού δεν είχε καλέσει Μέσα Ενημέρωσης. «Οι έφοδοι στα νοσοκομεία θα συνεχιστούν και στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη περιφέρεια. Έχω επιλέξει να μην έχω ΜΜΕ μαζί μου αλλά πολύ πιθανόν να υπάρχουν και ελεγκτές. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω το πόσο ευσυνείδητοι υπάλληλοι υπάρχουν. Το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι από την επίσκεψη στο Γεννηματάς»

«Δεν θα κλείσουμε νοσοκομεία»

Παρά το όσα είδαν το φως της δημοσιότητας , ο υπουργός Υγείας είναι κατηγορηματικός. «Δεν πρόκειται να κλείσουμε νοσοκομεία. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συγχώνευση δομών και αναδιάρθρωση ανθρώπινου δυναμικού. Αλλά νοσοκομεία δεν θα κλείσουν». Η φιλοσοφία του νέου υπουργού είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές με την μέγιστη κοινωνική συναίνεση. «Θέλω να γίνει σαφές πως όποιος βουλευτής θέλει να έχει συνάντηση μαζί μου να έρθει στο υπουργείο χωρίς ραντεβού». Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ξεχνά τους παλιούς του φίλους, αφού ο Θάνος Πλεύρης έχει αναλάβει άμισθος νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο υγείας. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» είναι η τελευταία του κουβέντα…

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου