Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ο απαχθείς επιχειρηματίας, η αδελφή του και ο Αγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου στα Τρίκαλα




Είναι δυνατόν, να γίνεται ένα γεγονός στην Αθήνα που να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, και με κάποιον τρόπο να μην εμπλέκονται τα Τρίκαλα; Δεν είναι…
Διότι η χθεσινή περιπέτεια του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου με τον απαγωγέα του, φέρνει στο φως από την trikkipress.gr, την υπόθεση της αδελφής του, Μαρίας, με την πόλη. Και μάλιστα, με εκκλησιαστικής φύσης θέμα.
Συγκεκριμένα, πριν από δύο σχεδόν χρόνια, την Παρασκευή 20 Απριλίου, συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων. Το δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν μια αίτηση. Του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου, διά του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κυρίτση και της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, διά του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου

Δηλαδή, δύο αιτήματα, ένα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, που το υπέγραφε ο ιερέας, και ένα από τη μητρόπολη, που το υπέγραφε ο μητροπολίτης. Ποιο ήταν το αίτημα; Να παραχωρηθεί χώρος «δύο τετραγωνικών μέτρων στην πλατεία του ΟΤΕ για την τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας, σε ανάμνηση της θυσίας του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου, τα έξοδα της οποίας θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η βιομήχανος… κα. Μαρία Καραμολέγκου» (τα αποσιωπητικά δικά μας). Δηλαδή, η αδελφή τού για λίγες ώρες απαχθέντος αρτοβιομηχάνου.

Ακολούθησε συζήτηση και ο σύμβουλος κ. Γ. Κεμανίδης, ανέφερε ότι «είναι ανακριβείς οι ισχυρισμοί για την τοποθεσία της μαρτυρίας του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου». Ετσι, πρότεινε να παραχωρηθεί χώρος κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου, κάτι μάλλον λογικό: από τη στιγμή που υπάρχει ήδη ναός για τον εν λόγω άγιο, να τοποθετηθεί εκεί η αναθηματική πλάκα.

Η ιδέα της κας Καραμολέγκου για ανέγερση αναθηματικής πλάκας, προήλθε από το ότι, την πρώτη φορά που ήλθε στα Τρίκαλα ο νεαρός τότε Νικόλαος Μπασδάνης ή Βλαχονικόλας ή Εξηντατρίχης, εργαζόταν σε φούρνο ενός Τούρκου. Η κα Καραμολέγκου, εκτός της βιομηχανίας την οποία συνδιηύθυνε με τον αδελφό της τον απαχθέντα, πλέον διαθέτει δική της επιχείρηση με μπισκοτάκια (cookies, στα… ελληνικά).

Οσο για το πού μαρτύρησε ο άγιος, φαίνεται ότι αυτό το τρομακτικό φονικό (τον έκαψαν ζωντανό… μετά από πείνα, δίψα και βασανιστήρια, όπως αναφέρει η παράδοση) έγινε σε κεντρικό σημείο της πόλης: ή στην κεντρική αγορά ή στην κεντρική πλατεία. Από τα λίγα που ξέρουμε για την περίοδο εκείνη (το 1617 μαρτύρησε ο άγιος) για την πόλη, φαίνεται ότι η κεντρική πλατεία (τρόπος του λέγειν πλατεία) ήταν στη… σημερινή πλατεία περίπου, μαζί με την αγορά (όπως και τώρα…). Τη δε εποχή εκείνη, η περιοχή της «πράσινης γωνιάς», όπου ανεγέρθη ο ναός, μάλλον ήταν ένα… τίποτα, με δεδομένο ότι τα χάνια για όσους έρχονταν από Καλαμπάκα, Μέτσοβο και Γιάννενα, βρίσκονταν – τα περισσότερα – στην περιοχή του νυν μαιευτηρίου και γενικότερα κοντά στα ριζά του Φρουρίου. Αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία πια, όση έχει το ότι, αναθηματική πλάκα, τελικώς δεν ανεγέρθηκε. Οι λόγοι δεν είναι γνωστοί. Αλλά, έχει αξία να καταγραφεί και αυτό το συμβάν.

Θανάσης Μιχαλάκης

Πηγή trikkipress.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου