Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Θρησκευτικός τουρισμός με συνεργασίες




Ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Μετσόβου και η Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών συμμετέχουν από κοινού στην υλοποίηση της Πράξης «PILGRIM TOURISM ROUTES IN IOANNINA AND LECCE» η οποία ως σκοπό έχει την ανάδειξη των μοναστηριών και των εκκλησιών για την αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ελκυστικότητας και στην οργανωμένη υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης των καθώς και τη στήριξη πρωτοβουλιών για την αειφόρο αξιοποίηση των ιστορικών και πολιτιστικών πόρων των Περιοχών Παρέμβασης.Για την Ελληνική πλευρά, η Περιοχή Παρέμβασης περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Μετσόβου και Καλπακίου των Δήμων Μετσόβου και Πωγωνίου, αντίστοιχα, και τις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Περάματος του Δήμου Ιωαννιτών.Οι περιοχές παρέμβασης παρουσιάζουν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε θρησκευτικά μνημεία, όπως βυζαντινές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης εισροής τουριστών, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για διατήρηση των παραδοσιακών μνημείων σε Ήπειρο και Απουλία. Ωστόσο οι πρωτοβουλίες για την διατήρηση της πολιτιστικής θρησκευτικής κληρονομιάς μέχρι στιγμής έχει εστιαστεί κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, χωρίς να αναγνωριστεί η ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία των αρχαίων τόπων λατρείας. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε
τοπικό πλαίσιο και όχι σε περιφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο εκμετάλλευσης.Οι εταίροι της πράξης (τρεις από τη Ελλάδα και τρεις από την Ιταλία), συνειδητοποίησαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει πλήρως το πολιτιστικό δυναμικό των ιστορικών εκκλησιών και την μεγιστοποίηση των οφελών από την διασυνοριακή συνεργασία.

Τα Αναμενόμενα Αποτελέσματα της Πράξης
Ένας από τους βασικούς στόχους του προτεινόμενου έργου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα των περιφερειών μέσω της προώθησης των αρχαίων θρησκευτικών μνημείων, και την απόκτηση κεντρικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού. Συνεπώς, τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με την τουριστική δραστηριότητα.Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως στόχους να:
1. Αύξηση τον αριθμό των συνολικών επισκεπτών στις εμπλεκόμενες περιφέρειες κατά 15% μέχρι το τέλος του έργου. Ο δείκτης αυτός θα πρέπει να βασίζεται στις διανυκτερεύσεις βάση επίσημων στοιχείων και στατιστικών πηγών.
2. Προσέλκυση τουλάχιστον 1000 επισκεπτών/μήνα στην διαδικτυακή πύλη της Πράξης. Προσδοκάτε η αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από τις ιστορικές εκκλησίες και τα μοναστήρια.
3. Συμμετοχή 300 ΜΜΕ (τουριστικές επιχειρήσεις), ενθαρρύνοντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στη Πράξη με την παροχή ψηφιακού περιεχομένου στην διαδικτυακή πύλη.
4. Τουλάχιστον 10 δημοσιεύματα με θέμα την Πράξη σε τοπικό και εθνικό τύπο.

Το Φεστιβάλ στο Πωγώνι
Στα πλαίσια αυτού προγράμματος ο δήμος Πωγωνίου θα φιλοξενήσει ένα θεματικό Φεστιβάλ με τίτλο «Διαδρομές Προσκυνηματικού Τουρισμού στα Ιωάννινα και στο Λέτσε» το οποίο θα γίνει από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου στο γυμναστήριο Καλπακίου.Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν Θρησκευτικά Μνημεία της περιοχής του Δήμου Πωγωνίου, να απολαύσουν εκκλησιαστικές χορωδίες, παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, να θαυμάσουν εκθέσεις φωτογραφίας, αντικείμενα θρησκευτικής τέχνης, αλλά και να γνωρίσουν τα προϊόντα τοπικής παραγωγής. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο (workshop) με επαγγελματίες τουρισμού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Καλπάκι, ενώ την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ οι συμμετέχοντες θα γιορτάσουν με παραδοσιακή μουσική και χορό.Το Φεστιβάλ «Διαδρομές Προσκυνηματικού Τουρισμού στα Ιωάννινα και στο Λέτσε» είναι ανοικτό στο κοινό, ενώ βασικός χώρος διεξαγωγής θα είναι η Αίθουσα Εκδηλώσεων Καλπακίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής ισχύουν τα τηλέφωνα 226533 60119, 6937955775, και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dimospogoniouii@gmail.com, υπόψη Κου Μπλάτζου Ευάγγελου.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου