Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κατασχέθηκαν περιουσίες φοροφυγάδων από 121 ιδιώτες και εταιρείες

Της Μαρίας Βουργάνα
Για πρώτη φορά ενεργοποιούνται οι διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας που προβλέπουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που εντοπίστηκαν να έχουν διαπράξει... μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα είχαν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου. Το ΣΔΟΕ εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την όλη «επιχείρηση» παρακολουθεί και ο πρωθυπουργός. 
Εντολές 
«Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Τα μέτρα ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ εναντίον 121 φορολογούμενων που «συνελήφθησαν» για εγκλήματα φοροδιαφυγής που διέπραξαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη. Οι συγκεκριμένοι διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν για χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, ενώ εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας και δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος. 
Τους φοροφυγάδες «κάρφωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί στους οποίους βρέθηκαν εκατ. ευρώ που προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται και να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικές λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει:
Στην κατάσχεση πολυτελών ακινήτων. Τουλάχιστον έξι πανάκριβες κατοικίες στην Αττική, τη Μύκονο και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά έχουν δεσμευτεί. Πρόκειται για μεγάλες βίλες με πισίνα, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΔΟΕ με το πιο πολυτελές ακίνητο να βρίσκεται στην Βούλα. Σύμφωνα με την νομοθεσία, με υπηρεσιακό σημείωμα στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου που έχει δεσμευτεί από το Δημόσιο.
Στο άνοιγμα δεκάδων λογαριασμών των 121 φοροφυγάδων στους οποίους εντοπίστηκαν δεκάδες εκατ. ευρώ, και έχουν ήδη δεσμευτεί περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών μόνο τα 20 εκατ. ευρώ ανήκουν σε off shore εταιρεία, η οποία δεν υπέβαλε δηλώσεις και δεν πλήρωσε τον ειδικό φόρο ακινήτων. Εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις. Με την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών «παγώνει» κάθε κίνηση. Δηλαδή οι δικαιούχοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις ή να μεταφέρουν καταθέσεις με εμβάσματα.
Στην κατάσχεση μετοχών στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης. Τουλάχιστον 640.000 ευρώ έχουν κατασχεθεί σε μετοχές. Επίσης κατασχέθηκαν επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Μεταξύ των 121 φοροφυγάδων για τους οποίους κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται:
Επιχειρήσεις ξενοδοχειακού κλάδου. Αντιμέτωποι με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρέθηκαν τουλάχιστον τρεις ξενοδοχειακές μονάδες εκ των οποίων η μια σε νησί του Ιονίου και οι άλλες δυο στα Δωδεκάνησα.
Αγρότες που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Χρηματιστηριακή εταιρεία.
Μία επιχείρηση που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων στον λογαριασμό του βρέθηκαν 140.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.
Ένας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος συνελήφθη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου