Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Δήμος Μετσόβου στο έργο NAVITOUR " Ανάπτυξη τουριστικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές"

Εναρκτήρια συνάντηση έργου NAVITOUR στο Αργυρόκαστρο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο Αργυρόκαστρο η εναρκτήρια συνάντηση του εγκεκριμένου έργου Διακρατικής Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία με τίτλο «NAVITOUR - Ανάπτυξη τουριστικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές».

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών οδηγών για κινητές συσκευές με χρήση τεχνολογιών εικονικής επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), ψηφιακών χαρτών και γεωχωρικών βάσεων δεδομένων. Στο έργο συμμετέχουν το Πανεπιστήμια Αργυροκάστρου ως επικεφαλής εταίρος, το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δήμος Μετσόβου και ο Δήμος Αργυροκάστρου.

Το σύστημα αναπτύσσεται από τα Τμήματα Πληροφορικής των δυο Ερευνητικών Εταίρων με τελική πιλοτική εφαρμογή στις τουριστικές περιοχές του Μετσόβου και στην παλιά πόλη του Αργυροκάστρου, προστατευόμενη περιοχή από την Ουνέσκο. Η εφαρμογές θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες των δύο περιοχών και θα λειτουργούν με χρήση της υποδομής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο που παρέχουν οι δύο Δήμοι και την οποία θα επεκτείνουν κατά τη διάρκεια του έργου.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μήνες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος Διακρατικής Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα –Αλβανία 2007-2013.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Γκεζίμ Σάλια, η Αντιπρύτανης Λιλιάνα Ρέτσκα, οι καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χριστόφορος Νίκου και Ιωάννης Φούντος, ο Αντιδήμαρχος Μετσόβου Στέργιος Ταλάρης, ο προϊστάμενος Ευρωπαϊκών Έργων του Δήμου Αργυροκάστρου Οδυσσέας Κότε, καθώς και ερευνητές των Τμημάτων Πληροφορικής των δύο Πανεπιστημίων.

Οι εταίροι εξέφρασαν την επιθυμία τους να τεθούν οι στέρεες βάσεις για μια πιο μακροχρόνια συνεργασία των δυο γειτονικών περιοχών σε ερευνητικό επίπεδο μεταξύ των Πανεπιστημίων και σε αναπτυξιακό επίπεδο μεταξύ των δύο Δήμων με κοινά ενδιαφέροντα τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, τις παραδοσιακές τέχνες και γενικότερα τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού.

 

Posted via DraftCraft app

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου