Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στο "Συνέδριο των ΜμΕ του 2014" με θέμα: «Ανάπτυξη μέσω της επιχείρησης: αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν μπροστά μας»




Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο των ΜμΕ του 2014 υπό τη διοργάνωση της Ιταλικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νάπολη της Ιταλίας από 1-3 Οκτωβρίου 2014 με θέμα: "Ανάπτυξη μέσω της επιχείρησης: αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν μπροστά μας”. Το συνέδριο εντάχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου) και το Small Business Act, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώνεται πάντα το 2ο εξάμηνο του έτους, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώθηκε τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το φετινό Συνέδριο με στόχο να ακούσουν τις απόψεις για την υποστήριξη αποτελεσματικών και βιώσιμων πολιτικών για την ανάπτυξη των ΜΜΕ. Οι 700 σύνεδροι από 37 χώρες επικεντρώθηκαν στις δυσκολίες αλλά και στις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Παρέδωσαν στη Διευθύντρια για τη πολιτική των ΜΜΕ και αναπληρώτρια απεσταλμένη της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ε.Ε., κα Joanna Drake και στον Διονύσιο Τσαγκρή, Εθνικό Εμπειρογνώμονα και Υπεύθυνο Πολιτικής της ΕΕ το κοινό έγγραφο πολιτικής “Η ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα” και το κείμενο των 10 προτάσεων της ΕΣΕΕ με τίτλο “Εμπορικός οδικός χάρτης για ανάπτυξη με απασχόληση”. Είχαν επίσης συνομιλίες με τον κ Marko Curavic, Προϊστάμενο της Μονάδας Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας και τον κ. Olivier Kahn σχετικά με το ευρωπαϊκό κέντρο "προβληματικών επιχειρήσεων" και τη συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών ώστε να μπορούν να επιλέξουν σωστά μεταξύ "start up", "follow up" και "restart", εκκίνησης, συνέχισης και επανεκκίνησης μιας ΜμΕ επιχείρησης.

Μια από τις κύριες θεματικές του Συνεδρίου αφορούσε στη μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση που τέθηκε: “Εάν τα μέλη της Συνέλευσης πιστεύουν ότι, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, ο καθένας μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας;”, οι απεσταλμένοι αντιπρόσωποι ψήφισαν σε ποσοστό 73% κατά και μόλις 27% υπέρ. Μάλιστα, υπέρ τάχθηκαν κυρίως νέοι επιχειρηματίες ψηφιακών εφαρμογών. Ενώ η γνώμη της πλειοψηφίας βασίστηκε στο ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, αλλά η τεχνολογία «δεν τρώγεται», ούτε μπορούμε «να ερωτευτούμε την τεχνολογία», εκτός αν είμαστε πολύ δυστυχισμένα άτομα. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι μόνο οι προσωπικές επαφές μπορούν να φέρουν χρηματοδότηση, πελάτες και ταυτόχρονα τους ανθρώπους κοντά στις επιχειρηματικές οργανώσεις. Η τεχνολογία μπορεί μόνο να σε πάει πιο γρήγορα στο επόμενο επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να σε κάνει έναν επιτυχημένο επιχειρηματία.

Αναλυτικότερα η θεματολογία των επιμέρους συνεδριών, παρουσιάσεων, βραβεύσεων και στόχων συνοψίζονται ως εξής:

Θεματολογία συνεδριών
1) Συνάντηση Οικονομικών Αναγκών των ΜΜΕ
2) Δυναμική επιχειρήσεων: Start Up, Μεταφορά, Δεύτερη Ευκαιρία
• Συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων
• Οικογενειακή επιχείρηση και κύρια προβλήματα
• Το κέντρο των "προβληματικών επιχειρήσεων"
• ΜΜΕ σε δυσκολίες και η σημαντικότητα της δεύτερης ευκαιρίας
3) Η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς για τις ΜΜΕ
4) Ανάπτυξη Μέσω Υπεύθυνης Διοίκησης
5) Διατλαντική Συνεργασία: Οφέλη για τις ΜΜΕ, εμπορική συμφωνία ΕΕ / ΗΠΑ
• Στηρίζοντας την ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
• Ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ να επενδύσουν στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.
6) Δεξιότητες εργαζομένων για την επιχειρηματικότητα
7) Δράση για τις Μικρές Επιχειρήσεις SBA 2.0 (Enterprise)
• Εκμετάλλευση των ευκαιριών μπροστά
• Πρόσβαση σε Νοτιοανατολική Ασία: Ευκαιρίες για εταιρική σχέση
• Μεταφορά των ΜΜΕ στην Ευρώπη: Transeo- Καλές Πρακτικές από την Ισπανία και τη Φινλανδία
• Έγκαιρη προειδοποίηση της Ευρώπης
• Σχεδιασμός για την ανάπτυξη από απεσταλμένους των ΜΜΕ
8) Η BusinessEurope δοκιμάζει τις πολιτικές κατά της πραγματικότητας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
9) Μια συντονισμένη ομάδα εργασίας σχετικά με τις προτεραιότητες για μια ανανεωμένη δράση μικρών επιχειρήσεων (SBA 2.0)
10) Σε όλες τις συνεδρίες επιτρεπόταν στους συνέδρους να συμμετάσχουν σε μικρότερες διαδραστικές συνεδρίες με ειδικούς της πολιτικής και επαγγελματίες για μια ευρεία ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων που υποστηρίζουν καινοτόμες ΜΜΕ και τις εξαγωγικές προσπάθειες των επιχειρηματιών.

Σημαντικές παρουσιάσεις
1) Παρουσιάζοντας τον Οδηγό της Επιτροπής του SBA 2.0
2) Παρατηρητήριο Επιχειρηματικής Καινοτομίας: Μικρά Εργοστάσια, Clean Tech και εμπειρία πελατών - Πώς επιταχύνεται η υιοθέτηση των νέων προτύπων καινοτομίας
3) Pitch: Το πεδίο εκκίνησης για επιχειρηματικές επενδύσεις στην εταιρεία, με αντάλλαγμα ενός μεριδίου στην επιχείρηση
4) One-Stop-Shop: Υπηρεσίες μιας στάσης για αδειοδότηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ευρωπαϊκά Βραβεία
Η κριτική επιτροπή πέραν της τελετής απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας, θα επιλέξει και θα βραβεύσει τους τελικούς νικητές με το μεγάλο βραβείο της ΕΕ, σε ειδική τελετή το Νοέμβριο, εντοπίζοντας πρώτα τις βέλτιστες πρωτοβουλίες, πολιτικές και πρακτικές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που περιλαμβάνονται σε έξι κατηγορίες:
1) Προώθηση της Επιχειρηματικότητας
2) Επένδυση στις επιχειρηματικές δεξιότητες
3) Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
4) Υποστήριξη στη διεθνοποίηση της επιχείρησης
5) Υποστήριξη της ανάπτυξης των πράσινων αγορών και της αποδοτικής χρήσης πόρων
6) Υπεύθυνη και συνολική επιχειρηματικότητα

Προοπτικές ΜμΕ 2014-2015
Στην ΕΕ των 28 χωρών υπάρχουν 21,6 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 88,8 εκατομμύρια άτομα και δημιούργησαν το 2013 προστιθέμενη αξία 3,6 τρις ευρώ.
1) Το 2014 αναμένεται να κλείσει με αύξηση της προστιθέμενης αξίας κατά 2,8% και αύξηση της απασχόλησης κατά 0,1%.
2) Το 2015 προβλέπεται αύξηση προστιθέμενης αξίας κατά 3,4% και αύξηση της απασχόλησης κατά 0,7%.
3) Η συνολική αύξηση νέων θέσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές ΜμΕ εκτιμάται τη διετία στις 740.000, χωρίς όμως να καλύπτει τις απώλειες της περιόδου 2008-13.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία δήλωσε: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν συνάδελφοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και τις στοχεύσεις για τα μέτρα πολιτικής που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες. Μεταφέραμε και εμείς τους δικούς μας προβληματισμούς και αναδείξαμε ότι στην Ελλάδα οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις προσπαθούν να στηρίξουν την εθνική μας οικονομία και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το γεγονός δε ότι η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2014-2015 του World Economic Forum, βρέθηκε στην 39η θέση μεταξύ των 144 κρατών σε θέματα που σχετίζονται με την “Τεχνολογική Ετοιμότητα” (Technological readiness) μπορεί να αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Πρέπει όμως να βρούμε τους τρόπους, ώστε αυτή η “τεχνολογική ετοιμότητα” να γίνει προστιθέμενη αξία για τις 653.000 Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.”

Ilovemetsovo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου