Επιπλέον, ο αριθμός των ΜΜΕ και το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους μειώθηκε κατά 0,9% και 0,5% αντίστοιχα, λόγω της αδύναμης γενικά οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης του πληθωρισμού στην οικονομία της ΕΕ.
Στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μια εύθραυστη και μερική ανάκαμψη» οι προοπτικές για τις ΜμΕ στην Ευρώπη καταγράφονται ως αρκετά ασταθείς, διότι ναι μεν ο εξαγωγικός τομέας βελτιώθηκε σημαντικά αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώθηκαν μέρος της θετικής επίδρασης, αφού ημεγάλη πλειονότητα αυτών δραστηριοποιείται σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Επιπροσθέτως, η κάμψη της εγχώριας ζήτησης και η μείωση του ΑΕΠ έχει επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ. Από την έκθεση, γίνεται σαφές ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο δυο ταχυτήτων ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Βορρά και του Νότου και των πρώην ανατολικών χωρών, ως απότοκο της διαχείρισης της κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε. είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η τάση διεθνοποίηση τους, η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα δημοσίων συμβάσεων, η ανάδειξη της καινοτομίας και η βελτίωση των δεξιοτήτων.
Η Ελλάδα σε χειρότερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ
Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι ΜΜΕ, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000 ((http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/facts-figures-analysis/performance-review/files/countries-sheets/2014/greece_en.pdf)
Η χώρα μας κατατάσσεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ στον πίνακα Επισκόπησης Επιδόσεων MμΕ (SME Performance Review), σε σχέση με όλους τους επί μέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις ΜμΕ (SME Test). Προστίθεται επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μετρά σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των πολιτικών που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αντληθεί από τη βάση δεδομένων του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και τις έρευνές του.
Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι προοπτικές ανάκαμψης είναι αναιμικές και υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την τόνωση της οικονομίας.
Ilovemetsovo.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου