Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η Τατιάνα γράφει για τον Ευάγγελο Αβέρωφ



Η Τατιάνα γράφει για τον Ευάγγελο Αβέρωφ



«Τα πάθη του ήταν το Μέτσοβο, η λογοτεχνία και η πολιτική μέχρι το τέλος της ζωής του. Και από πίσω υπήρχε και ένας μεγάλος πατριωτισμός. Η Ελλάδα ήταν το άλλο μεγάλο του πάθος», τονίζει η Τατιάνα Αβέρωφ για τον ευπατρίδη πολιτικό και πατέρα της Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα.Σ’ αυτόν εξολοκλήρου είναι αφιερωμένο το νέο της βιβλίο με τίτλο «Δέκα ζωές σε μία» που κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις «Μεταίχμιο». Ένα σύγγραμμα που της πήρε έξι ολόκληρα χρόνια για να το τελειώσει!Το βιβλίο για τον μεγάλο πολιτικό παρουσιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην Αθήνα, με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον Γιαννιώτη Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, γραμματέα και πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος τον γνώριζε όσο λίγοι.


Όραμά του το ΜέτσοβοΑπό ένα βιβλίο για τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το αγαπημένο του Μέτσοβο. Όπως τονίζει η συγγραφέας και διευθύντρια της Πινακοθήκης «Ε. Αβέρωφ», μιλώντας στα «Νέα» με αφορμή την μεθαυριανή εκδήλωση, «το Μέτσοβο ήταν το όραμά του σε
στενό επίπεδο. Ένα παράδειγμα, όπως το έβλεπε, για το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η Ελλάδα αν όλα περνούσαν από τα χέρια ενός, ελεγχόμενα. Ό,τι έδωσε στο Μέτσοβο ήθελε να το δώσει και στη χώρα. Και το Μέτσοβο ήταν το μεγαλύτερο έργο του. Δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς εκείνον».


Περί πολιτικής…Μιλώντας για το πώς αντιμετώπιζε ο πατέρας της την πολιτική στην ενασχόληση με την οποία ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, η Τατιάνα Αβέρωφ επισημαίνει ότι «ήταν πρακτικός άνθρωπος. Του άρεσε η αποτελεσματικότητα και αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που καθόρισαν τις πολιτικές επιλογές του. Αλλά εξαντλούσε και τα περιθώρια διαλόγου. Είχε τη διπλωματία στο αίμα του. Ήταν ο… γεφυροποιός και στην οικογένειά του».Η Τατιάνα Αβέρωφ συνεχίζοντας περιγράφει έναν άνθρωπο με ατελείωτη ενέργεια, απίστευτη αυτοπεποίθηση, πολύ εύκολη επικοινωνία με τους ανθρώπους όλων των κοινωνικών κατηγοριών. Όπως λέει, «είχε τεράστια μόρφωση και μνήμη. Θυμόταν ό,τι είχε διαβάσει Κατείχε τη γαλλόφωνη λογοτεχνία και άλλες λογοτεχνίες από μετάφραση. Διάβαζε επίσης ιστορία, οικονομία. Είχε μία πλευρά εκλεπτυσμένου κοσμοπολίτη, περνούσε όμως καλά και στα πανηγύρια στο Μέτσοβο. Και τον ενδιέφερε πολύ να είναι και να φαίνεται έντιμος». Ωστόσο, δεν ωραιοποιεί τα πράγματα. Γι’ αυτό σπεύδει να συμπληρώσει ότι ο Ευαγγ. Αβέρωφ «δεν είχε καλό αισθητήριο ως προς την ποιότητα των ανθρώπων γύρω του. Μάζευε πολλή σαβούρα. Υπήρχε ένας άθλιος περίγυρος»!

Πέντε ζωές
Από τις δέκα ζωές του Ευάγγελου Αβέρωφ η συγγραφέας κόρη του επιλέγει να παρουσιάσει τις πέντε στο νέο αυτό βιβλίο της, το οποίο καταγράφει την περίοδο από το 1908 που γεννιέται ο ευπατρίδης πολιτικός ως το 1947 όταν πρωτοεκλέγεται βουλευτής, επιφυλλασσόμενη πιθανώς να αφηγηθεί τις άλλες πέντε σε μια επόμενη έκδοση. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ των «Νέων». Ένας απ’ αυτούς το γεγονός ότι τα πολιτικά πάθη είναι ακόμα εδώ, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους νυν κυβερνώντες και έχοντες το πάνω χέρι στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας που μπορούν να θεωρηθούν πνευματικά τέκνα του Αβέρωφ, με πρώτο φυσικά τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά!Έναν δεύτερο λόγο δίνει η ίδια η Τατιάνα Αβέρωφ, λέγοντας πως «ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον άνθρωπο ιδίως, όχι τον δημόσιο άνδρα, ερευνώντας και ανακαλύπτοντας μια παιδική και νεανική του ηλικία για την οποία δεν ήξερα τίποτα. Και η οποία εξηγεί τα πάντα». Εξάλλου και στο βιβλίο της δεν πρωταγωνιστεί ο Ευάγγελος, αλλά ο Λόλης, όπως τον φώναζαν οι δικοί του. Και μαζί πρωταγωνιστεί μια άλλη εποχή, των τσιφλικάδων και των κολίγων, μιας φεουδαρχικής κοινωνίας που έπρεπε να γίνει αστική.

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Ilovemetsovo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου