«Εγκληματική η ένταξή μας στην Β’ Ζώνη του επιδόματος», λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Μετσόβου Απ. Ταλάρης
Λύση ζητά από το ΥΠ.ΟΙΚ. η Πανελλ. Ομοσπονδία…
• Μπήκε ο Νοέμβριος και καθώς οδεύουμε πια ολοταχώς προς τον χειμώνα, όλο και πιο έντονος γίνεται ο «πονοκέφαλος» της θέρμανσης για τους επαγγελματίες του τουρισμού, που διατηρούν καταλύματα σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες αποτελούν τέτοια εποχή από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 30%, όμως αυτό δεν αρκεί για να δώσει «ανάσα» στους ξενοδόχους που χρειάζονται κάθε χειμώνα χιλιάδες λίτρα καυσίμου για να ζεστάνουν τα δωμάτιά τους, έχουν δεν έχουν πελάτες, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου Αποστόλης Ταλάρης.
Αυτή είναι η αιτία που πολλά καταλύματα σε περιοχές όπως το Ζαγόρι θα λειτουργήσουν φέτος μόνο εορταστικά τριήμερα, όπως αυτό της 28ης Οκτωβρίου και όλη την υπόλοιπη χειμερινή περίοδο θα παραμείνουν κλειστά. Εκτός κι αν εισακουστεί από το Υπουργείο Οικονομικών το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η οποία ζητάει επιστροφή φόρων κατανάλωσης πετρελαίου στις επιχειρήσεις ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας, που έχουν αυξημένες ανάγκες όσον αφορά στην θέρμανσή τους.
Οι ξενοδόχοι Μετσόβου
Τα καταλύματα στις ορεινές περιοχές χρησιμοποιούν το σύστημα θέρμανσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου για να μην κρυώνουν οι πελάτες τους. «Στο Μέτσοβο εμείς καίμε πετρέλαιο από τις 15 Σεπτεμβρίου και πολλές φορές μέχρι και τις 20 Ιουνίου, γιατί η περιοχή μας είναι πολύ ορεινή, έχει τσουχτερό κρύο και δεν την βλέπει πολύ ο ήλιος», τονίζει ο Αποστόλης Ταλάρης! Δηλαδή, τα καλοριφέρ κλείνουν μόνο για ένα τρίμηνο μέσα στη χρονιά!
Αυτό σημαίνει, όπως λέει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων ότι ένα κατάλυμα 30 δωματίων στην ορεινή κωμόπολη θέλει στην καλύτερη και πιο οικονομική περίπτωση τουλάχιστον 30.000 με 35.000 λίτρα πετρελαίου για να ζεστάνει τα δωμάτιά του. «Ακόμα κι όταν δεν έχουμε πελάτες πρέπει να διατηρούμε ζεστά τα δωμάτιά μας, έστω σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί αν τα αφήσουμε στο κρύο, εδώ στα 1.200 μέτρα υψόμετρο όπου ζούμε, θα καταστραφούν τα δίκτυα του νερού από τον πάγο και θα πάθουμε μεγάλες ζημιές», προσθέτει χαρακτηριστικά. Το ποσό λοιπόν που απαιτείται για την προμήθεια τέτοιων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό κι ο κ. Ταλάρης σημειώνει ότι ορθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών του τουρισμού, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εγκληματική» την ένταξη ορεινών περιοχών όπως το Μέτσοβο στην Β’ ζώνη του επιδόματος θέρμανσης!
Όσο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αυτές, όπως αναφέρει, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, γιατί ούτε ήλιος πολύς υπάρχει, ούτε οικόπεδα τεράστια για γεωθερμία κ.λ.π..
Κλειστά τον χειμώνα!
Στο Μέτσοβο δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο, όμως στο Ζαγόρι κυριαρχεί και φέτος. Πολλά καταλύματα άνοιξαν κατά το πρόσφατο τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου και τώρα πια κλείνουν για την υπόλοιπη χειμερινή περίοδο, αφού αδυνατούν να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος και κυρίως αυτό της θέρμανσης! Ορισμένα ενδέχεται να λειτουργήσουν ξανά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή και σε κάποιο άλλο τριήμερο, ενώ αρκετά δεν θα ξανανοίξουν ως την άνοιξη.
Ζητούν διευθέτηση
Εκτιμώντας ότι η πρόσφατη απόφαση για μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του κόστους θέρμανσης των ξενοδοχείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μία ορθολογική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος απομείωσης των φόρων επί γεωγραφικών ζωνών, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές και κλιματολογικές παράμετροι κάθε περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδίως σε αυτές που λειτουργούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας, η χρήση του συστήματος θέρμανσης είναι απαραίτητη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου για την εξυπηρέτηση των πελατών τους και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί θεμελιώδες εφόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους». Τονίζει δε πως το κόστος του πετρελαίου για μία μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση χειμερινής λειτουργίας αντιστοιχεί σε ποσοστό από 25 έως και 50% του συνολικού λειτουργικού της κόστους.
Πρακτική λύση
Η Ομοσπονδία Ξενοδόχων επαναφέρει λοιπόν το αίτημά της για μια πρακτική, δοκιμασμένη λύση, που δεν απαιτεί, όπως τονίζει, πολύπλοκες λογιστικές αναπροσαρμογές στην πηγή προμήθειας του πετρελαίου και ικανοποιεί και τον κρατικό στόχο της πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα. Κάνει λόγο δηλαδή για την επιστροφή ποσοστού 35% επί της τιμής των τιμολογίων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα και 30% για τις αντίστοιχες που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο έως 599 μέτρα. Η εκκαθάριση προτείνει να πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τελωνείων της Περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι επιχειρήσεις.
Πηγή proinoslogos.gr
Ilovemetsovo.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου