Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Βιώσιμα επιμελητήρια με βάση τέλος στο ΓΕ.Μ.Η.;




Τροπολογία με την οποία καθιερώνεται ετήσιο τέλος, το οποίο θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις στο ΓΕΜΗ υπέρ των Επιμελητηρίων φέρεται να ετοιμάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το τέλος δεν αποκλείεται να εισπράττεται από το Δημόσιο και μετά να αποδίδεται στα επιμελητήρια, στα οποία, ως γνωστόν, μετά από απαίτηση της τρόικας και πρότασης του ΣΕΒ, παύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η υποχρεωτική συνδρομή των επιχειρήσεων.

Στο ΓΕΜΗ εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι νομικές μορφές εταιρειών, πλην των ατομικών επιχειρήσεων και δημοσιοποιούν σειρά πράξεών τους, όπως μεταβολή μετοχικής σύνθεσης, τροποποιήσεις καταστατικών κ.λπ.

Για τις υπηρεσίες αυτές οι επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώνουν ετήσιο τέλος, ενώ για πρώτη φορά υποχρεωτικότητα θα υπάρχει και για τις ατομικές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά το κόστος των νέων υπηρεσιών θα είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο σε σχέση με την υποχρεωτική συνδρομή που καταβάλλουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στη λογική της καθιέρωσης της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα επιμελητήρια στις επιχειρήσεις - μέλη τους, αναμένεται να μεταφερθούν και αρμοδιότητες αδειοδότησης. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιες θα είναι αυτές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για θέματα έκδοσης αδειών των κλάδων της μεταποίησης.

Τα επιμελητήρια, επίσης, αναμένεται να διαχειρίζονται και κοινοτικά προγράμματα λειτουργώντας ως σύμβουλοι των επιχειρήσεων για την προετοιμασία των φακέλων τους.

Σύμφωνα με την Ημερησία στα σχέδια είναι και η συνολικότερη αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας με στόχο τη συγχώνευση μικρών επιμελητηρίων που σήμερα απαριθμούν μέχρι 5.000 μέλη.

Ilovemetsovo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου